Antena 3 CNN Economic Imobiliare Guvernul obligă proprietarii locuinţelor vândute de stat să achiziţioneze şi terenurile aferente

Guvernul obligă proprietarii locuinţelor vândute de stat să achiziţioneze şi terenurile aferente

Guvernul obligă proprietarii locuinţelor vândute de stat să achiziţioneze şi terenurile aferente
Sursa foto: legea caselor nationalizate
31 Aug 2009   •   15:08

Guvernul vrea să-i oblige pe proprietarii locuinţelor vândute de stat pe Legea caselor naţionalizate, să achiziţioneze şi terenurile aferente, la preţuri exorbitante. Potrivit jurnaliştilor de la Săptămâna Financiară, proiectul de lege urmează să fie adoptat prin asumarea răspunderii. Economiştii spun că forţarea oamenilor să facă astfel de achiziţii este de fapt, o încercarea disperată a Guvernului de a face rost de bani la buget. Măsura urmează să aducă statului până la sfârşitul anului viitor peste 4 miliarde de lei.

Noul proiect sfidează dreptul oamenilor de a decide dacă achiziţionează sau nu un lucru, în cazul de faţă un teren foarte scump, scriu ziariştii de la Săptămâna Financiară. Legea propusă de Ministerul de Internne îi constrânge pe oameni să cumpere terenurile de sub imobile pe care le-au dobândit, care sunt în prezent în proprietarea primăriilor.

"Chiriaşii care au dobândit sau dobândesc proprietatea apartamentelor cumpără de la unităţile administrativ- teritoriale terenurile din proprietatea privată a acestora, aferente apartamentelor respective?, precizează proiectul.

Dacă documentul va fi adoptat prin asumarea răspunderii guvernului, aşa cum se intenţionează, la buget se vor strânge 1 miliard de lei anul acesta şi trei miliarde anul viitor.

În cazul caselor care aparţin unui singur proprietar, legea ar putea fi binevenită, pentru că acesta nu va mai plăti anual dreptul de folosinţă pentru teren. Problemele apar însă în cazul unor blocuri cu mai multe apartamente şi cu mai mulţi proprietari. Aceştia vor fi obligaţi să achiziţioneze o cotă parte dintr-un teren, pe care nu au niciun interes să îl cumpere, pentru c nu au ce face cu el. Cum toate clădirile naţionalizate sunt în centrul capitalei, preţul pieţei în zonă este de aproximativ 1.000 de euro pentru un metru ptrat.

Ca urmare, fiecare proprietar de apartament ar putea fi constrâns să plătească statului zeci de mii de euro.

Executivul invocă pentru adoptarea acestui act normativ că în actuala situaţie de criză, vânzarea acestor terenuri reprezintă o sursă de venit care ar echilibra balanţa bugetară a unităţilor administrativ-teritoriale. Partea bună este că deocamdată, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor nu şie nimic despre acest proiect şi documentul nu poate trece fără aprobarea acestei istituţii.

Antena3

×
Subiecte în articol: proprietari
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close