Antena 3 CNN Economic Imobiliare PRIMA CASĂ 2019. Ministerul a făcut anunțul mult-așteptat de românii care vor casă! Băncile participante la program

PRIMA CASĂ 2019. Ministerul a făcut anunțul mult-așteptat de românii care vor casă! Băncile participante la program

PRIMA CASĂ 2019. Ministerul a făcut anunțul mult-așteptat de românii care vor casă! Băncile participante la program
Sursa foto: Foto: captură Antena 1
19 Feb 2019   •   20:59

Plafonul total de garantare pentru anul 2019 aferent programului 'Prima casă' a fost aprobat marţi de Executiv, suma alocată de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) pentru românii care doresc să îşi achiziţioneze o locuinţă fiind de două miliarde de lei, informează MFP. 

Fondurile alocate sunt similare cu cele pentru 2018. 

Anul trecut au fost acordate în cadrul acestui program 20.423 garanţii, în valoare totală de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garanţiei acordate de 94.000 lei, precum şi 7.160 promisiuni de garantare, în valoare totală de 800 de milioane de lei. 

De la lansarea Programului, în anul 2009, şi până la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei. 

Potrivit MFP, finanţatori participanţi în program sunt: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole şi Leumi Bank. 

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat duminică seara, la Antena 3, că programul 'Prima Casă' va deveni "mai social", iar până la finele lunii februarie va exista o formă modificată a acestuia. 

"Am prins ca plafon cam două miliarde de lei în acest an pentru programul 'Prima Casă', deci el va continua, numai că am spus că discuţiile acestea pe care le-am avut cu cei de la Banca Centrală au fost pentru a-l face mai social, mai îndreptat către zona socială. Probabil că până la final de februarie vom avea forma propusă a fi modificată, dar nu se schimbă aspecte esenţiale. Nu. Finanţarea există, a fost bugetat, programul continuă. Până nu îl modificăm, va continua în aceeaşi parametri. Până la final de februarie o să ieşim, cred, cu o Hotărâre de Guvern", a spus Eugen Teodorovici. 

Şeful de la Finanţe a spus că modificările vor viza aspecte legate de suprafaţa casei sau de veniturile celor care vor să îl acceseze. 

"Mă refer la suprafaţa casei, la persoanele cu venituri mai mici. Este un program social la urma urmei. Nu îţi iei casă de 500 de metri pătraţi, prima casă, îţi iei o casă pentru familie atât cât poţi...", a adăugat Teodorovici. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: prima casa Eugen Teodorovici

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close