Antena 3 CNN Economic Motivul pentru care românii nu primesc bani de la stat, chiar dacă au asigurare facultativă la cutremur

Motivul pentru care românii nu primesc bani de la stat, chiar dacă au asigurare facultativă la cutremur

Românii care nu au o poliţă obligatorie de locuinţă, de 10 euro, nu vor primi bani de la stat în cazul unui cutremur, chiar dacă au asigurarea facultativă.

Motivul pentru care românii nu primesc bani de la stat, chiar dacă au asigurare facultativă la cutremur
Sursa foto: pixabay/ Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    22 Feb 2023   •   08:45

Explicaţia este aceea că statul nu poate veni cu ajutor pentru locuinţele care nu au poliția obligatorie PAD.

Asigurarea de locuinţă obliga­torie (PAD) vine cu un cost de 10 euro sau 20 de euro anual pentru o locuinţă, iar des­pă­gubirea în baza acestei asigurări este de 10.000 euro, respectiv 20.000 euro pentru trei riscuri catastrofale în Ro­mâ­nia, cutremure, inundaţii şi alune­cări de teren.

Ce nu ştie multă lume este că fără o poliţă PAD, în cazul în care în România s-ar întâmpla unul dintre cele trei riscuri catastrofale, pro­prie­tarii nu pot beneficia nici de ajutor din partea statului, conform legii.

În România, numărul locuinţelor asigurate cu o poliţă de asigurare obli­gatorie deţin o pondere de 19% dintr-un fond locativ de circa 9,6 mi­li­oane la nivel naţional.

Citeşte şiPăcăleala cu litere mici din poliţele de asigurare obligatorie a locuinţei. Cum poţi să pierzi banii

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Astfel, în con­diţiile în care, de exemplu, un cutre­mur devastator precum cel din Turcia ar avea loc în România, proprietarii celor peste 7,7 milioane de locuinţe care nu au o asigurare PAD rămân şi fără ajutorul care ar fi putut veni din bugetul de stat sau local, potrivit Mediafax.

Cât costă asigurarea obligatorie PAD

Una pentru construcțiile din materiale mai rezistente, din beton de pildă, care costă 20 de euro pe an, deci aproximativ 100 de lei și se asigură până la 20.000 de euro, în funcție de paguba produsă locuinței. 

Al doilea tip de poliță este pentru locuințele din materiale mai puțin rezistente, cum ar fi cele din chirpici. În acest caz polița este 10 euro pe an, dar asigură numai 10.000 de euro.

Însă asigurarea obligatorie este doar primul pas. Pentru a fi despăgubiți pentru întreagă valoare a locuinței, este necesară o poliță de asigurare facultativă.

Vezi şiSuma mică cu care îţi protejezi casa în caz de cutremur

Poliță facultativă acoperă riscurile de catastrofă precum inundații, alunecări de teren și cutremur peste limita poliței PAD, care este de doar 20.000 de euro.

De exemplu, dacă aveți o locuință de 100.000 de euro și încheiați asigurarea obligatorie PAD și una facultativă, aceasta din urmă vă acoperi riscurile de inundație, cutremur și alunecări de teren în limita a 80.000 de euro. Restul este acoperit de polița PAD. 

Pentru clădirile cu risc seismic de grad 1, nu pot fi încheiate asigurări, nici obligatorii și nici facultative.

În plus, sute de clădiri din Bucureşti sunt în pericol să cadă la primul cutremur mare. În ultimii 20 de ani, au fost consolidate 30 de clădiri.

Cutremurul din Turcia readuce la suprafaţă problema clădirilor cu risc seismic din Capitală. Sute de clădiri din Bucureşti sunt în pericol să cadă la primul cutremur major.

Este vorba despre 361 de imobile aflate în categoria 1 de risc seismic. Cu toate acestea, municipalitatea a expertizat in ultimii doi ani doar 35 de cladiri.

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close