Antena 3 CNN Economic Suma mică cu care îţi protejezi casa în caz de cutremur

Suma mică cu care îţi protejezi casa în caz de cutremur

Teama românilor în ce priveşte asigurarea locuinţelor a crescut după cutremurul din Turcia, iar seismele din ultimele două zile din România îi pun şi ele pe oameni pe gânduri.

Suma mică cu care îţi protejezi casa în caz de cutremur
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    15 Feb 2023   •   11:11

În România, cele mai multe locuinţe nu sunt asigurate în caz de cutremur

Din cele 9,6 milioane de case și apartamente, câte sunt în total, conform Institutului Național de Statistică, doar puțin peste 1,8 milioane au o poliță de asigurare obligatorie.

Însă, după seismul puternic din Turcia şi Siria, în România s-au emis cu 25% mai multe polițe obligatorii de locuință față de perioada similară a anului 2022.

În România sunt două tipuri de asigurări obligatorii pentru locuințe.

Citeşte şi: Directorul INFP: "Cutremurul de marţi din Gorj a avut 94 de replici"

Cât costă asigurarea obligatorie PAD

Una pentru construcțiile din materiale mai rezistente, din beton de pildă, care costă 20 de euro pe an, deci aproximativ 100 de lei și se asigură până la 20.000 de euro, în funcție de paguba produsă locuinței. 

Al doilea tip de poliță este pentru locuințele din materiale mai puțin rezistente, cum ar fi cele din chirpici. În acest caz polița este 10 euro pe an, dar asigură numai 10.000 de euro.

Însă asigurarea obligatorie este doar primul pas. Pentru a fi despăgubiți pentru întreagă valoare a locuinței, este necesară o poliță de asigurare facultativă.

Poliță facultativă acoperă riscurile de catastrofă precum inundații, alunecări de teren și cutremur peste limita poliței PAD, care este de doar 20.000 de euro. 

De exemplu, dacă aveți o locuință de 100.000 de euro și încheiați asigurarea obligatorie PAD și una facultativă, aceasta din urmă vă acoperi riscurile de inundație, cutremur și alunecări de teren în limita a 80.000 de euro. Restul este acoperit de polița PAD, potrivit stirileprotv.ro

Pentru clădirile cu risc seismic de grad 1, nu pot fi încheiate asigurări, nici obligatorii și nici facultative.

Unde poate fi încheiată asigurarea PAD și ce acte sunt necesare

Polița de asigurare obligatorie poate fi încheiată la orice agenţie a celor 17 asigurători membri ai PAID sau de la agenţii acestora. 

PAID sau Pool-ul de Asigurare împotriva dezastrelor naturale administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundații și alunecări de teren.

Asiguratori care au autorizație să emită polițe PAID sunt:

- ABC Asigurări

- Allianz-Țiriac

- Asirom

- AsitoKapital

- BRD Asigurări Generale

- Euroins

- Eurolife FFH

- EximAsig

- Garanta Asigurări

- Generali

- Allianz-Țiriac Unit Asigurări

- Grawe

- Groupama

- NN

- Omniasig

- SIGNAL IDUNA

- Uniqa

Pentru a încheia asigurarea obligatorie, la oricare dintre asiguratorii menționați, este nevoie ca beneficiarul să se prezinte doar cu buletinul.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close