Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Şeful ANPC dezvăluie cine umflă preţurile înainte de Paşte: "Îmi asum cu verticalitate ceea ce spun"

Şeful ANPC dezvăluie cine umflă preţurile înainte de Paşte: "Îmi asum cu verticalitate ceea ce spun"

Afaceri de miliarde din preţuri umflate. Şeful ANPC, Horia Constantinescu, a vorbit la Antena 3 CNN despre mafia alimentelor.

de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Apr 2023   •   17:18

Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a declarat luni, la Antena 3 CNN, că nu producătorii sunt cei care umflă preţurile înainte de Paşte.

 "Cred că nu producătorul și îmi asum cu verticalitate ceea ce spun. Cred că bişnițarul de piață. De ce? Pentru că în ultimele multe acțiuni de control desfășurate în piețe certificatele de producător nu au putut fi verificate în curțile în care se pretindea a fi crescute legumele sau fructele.

Au fost colegii mei mai tineri, au filmat, am dat și publice acele filmări. Nu prea păreau decât că pe hârtie avem roșii cultivate în zona respectivă", a spus Horia Constantinescu.

65 de lei costă kilogramul de roșii din Oltenia, în piața din Alba Iulia. 

"Nu vorbim de o speculă, vorbim cred că de o situație generalizată, din păcate, la nivel național. Vorbim de faptul că la un moment dat, dacă vom fi nevoiți, am tot repetat în ultima vreme, să mâncăm ceea ce cultivăm, așa cum au arătat-o situațiile pandemice, situația conflictului din Ucraina, s-ar putea să fim primul stat care va mânca certificate de producător - nu roșii. Pentru că sunt mult mai multe certificate emise în ultima acțiune la care am participat efectiv la Cluj, într-una dintre piețele de acolo, piețele importante de acolo, aveam să descoperim inclusiv certificate de producător în alb. Doar trebuia să completăm noi", a mai spus şeful ANPC.

Nu e speculă, este mai degrabă chiar o infracțiune, pentru că cei care se pretind a fi producători nu plătesc taxe, acuză Horia Constantinescu.

Citeşte şi: Șeful ANPC, după ce Liviu Dragnea a criticat Protecția Consumatorilor în noul său vlog culinar: "Sunt convins că a fost mai preocupat de elaborarea rețetarelor"

Șeful ANPC, Horia Constantinescu, a răspuns, la Antena 3 CNN, criticii subtile lansate de Liviu Dragnea în proaspăt lansata "emisiune" culinară de pe Youtube, referitoare la informațiile de pe alimentele din magazine.

"Eu cred că și-a dedicat foarte mult timp în ultima vreme studierii rețetelor și n-a mai apucat să vadă că acțiunile noastre de control au vizat cel puțin în ultimii ani câteva sute de magazine ale marilor retaileri. La unul dintre aceștia am sancționat în mai multe acțiuni de control vizând câteva zeci de magazine al aceluiaşi operator economic. Tocmai dimensiunea etichetelor. Este în atenția noastră, cu mult înaintea lansării rețetelor domnului Liviu Dragnea, pe vremea aceea, conducea Partidul Social Democrat și știa, de exemplu, că noi am sancționat, inclusiv în acea perioadă, activitatea marilor retaileri. 

Chiar în perioada aceea, parte din marii operatori economici, importatorii unor produse alimentare pe teritoriul României alegeau, în urma sancțiunilor aplicate, să ambaleze, nu să mai adauge etichetă, să ambaleze produsul respectiv direct cu informații în limba română. Repet, cred că studierea, și mă gândesc că nu i-a luat puțin timp să vadă exact cum se face fasolea, l-a făcut să nu fie foarte atent la ce acțiuni desfășurăm noi în ultima vreme", a mai spus şeful ANPC.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close