Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Av. Adrian Cuculis, despre personalul arestat în urma anchetelor de la Căminele Groazei din Bucureşti şi Ilfov: "Ar trebui condamnaţi cu executare"

Av. Adrian Cuculis, despre personalul arestat în urma anchetelor de la Căminele Groazei din Bucureşti şi Ilfov: "Ar trebui condamnaţi cu executare"

Avocatul Adrian Cuculis a comentat la Antena 3 CNN stenogramele care arată că bătrânii erau bătuți crunt în Căminele Groazei din Ilfov şi Bucureşti. Ce pedepse riscă cei inculpați. Atenţie, urmează detalii cu un puternic impact emoțional!

de Claudia Popovici    |    06 Iul 2023   •   16:51

Apar noi detalii din ancheta privind Căminele Groazei din București și Ilfov.

Medicii care îi tratează pe bătrânii chinuiți în azil au declarat pentru Libertatea că unii dintre vârstnici atenție, și-au mâncat hainele de foame. Chestionați de cele întâmplate, angajații azilului răspund cu nonșalanță că " n-a murit nimeni",

"S-a pus cu palmele pe ea. Tu știi ce bucăți i-a dat? Deci eu efectiv am rămas șocată. Nu știam ce să fac. Mă gândeam băi, dacă îi zic ceva, acuma poate mă trezesc că îmi trosnește și mie vreo două, la cât de nervoasă era",

Sunt doar o parte din interceptările de la Căminele Groazei, acolo unde bătrânii erau bătuți frecvent, înfometați și nu primeau tratamentele de care aveau nevoie.

Citeşte şi: Interceptări din Căminele Groazei | Medicii au descoperit că bătrânii ar fi mâncat nasturi şi mărgele

Odată cu aceste informaţii, autorităţile s-au sesizat şi au anunţat controale ample în toate căminele de bătrâni din țară.

Mai mult, în urma perchezițiilor la centrele pentru persoanele vulnerabile din judeţul Ilfov, patru persoane au fost plasate în arest preventiv şi 11 în arest la domiciliu.

Totodată şase persoane sunt cercetate sub control judiciar, iar pentru trei a fost respinsă propunerea de arestare preventivă.

Întrebat despre acest caz Avocatul Adrian Cuculis a explicat ce riscă cei care deja au fost arestați.

"E foarte greu să te gândești că există oameni pe pământul ăsta care pot face lucrul acesta altor oameni. Pe partea cealaltă, se pare că cei care au gestionat, de fapt sau mă rog, impropriu spus, gestionat, care pur și simplu profitau de banii pe care îi primeau de la autoritățile statului care ele își făceau treaba, plăteau cei 6.500 lei pentru fiecare pacient. Doar că aici, în aceste cămine, nu se mai întâmplau lucrurile până la capăt. Din punctul meu de vedere, ar trebui să fie condamnați, bineînțeles, cu executare, fără discuție.

Citeşte şi: Ministrul Muncii reacționează după ancheta privind Căminele Groazei din București și Ilfov: "Eu nu pot să verific calitatea hranei"

Iar faptul că au fost lăsați să iasă liberi de acolo din Tribunalul București, după cum i-am văzut mai devreme, nu înseamnă nimic altceva decât o foarte slabă pregătire a statului când vine vorba despre niște infracțiuni atât de violente, pentru că eu consider că sunt violente. Vorbim pe de o parte despre purtare abuzivă, dacă vreți vătămări corporale, pe partea cealaltă, genul ăsta de tortură. Acolo cu siguranță existau persoane care aveau probleme de natură psihiatrică. Ei trebuiau să primească un tratament adecvat și niciun caz să nu fie exploatate din punctul ăsta de vedere, adică să fie puși să facă mâncare sau să care tot felul de saci de ciment pe acolo prin curte.

Dacă lucrurile acestea, bineînțeles, se vor constata pe bază de rechizitoriu, vor fi trimiși în judecată și vor fi condamnați nu au cum să scape fără executare, pentru că există un cumul foarte mare de infracțiuni, adică niște infracțiuni concurente, care numai una dintre ele este prevăzută cu închisoarea până la 10 ani.

Motiv pentru care, dacă mai punem și lipsirea nelegală de libertate, tot factorul acesta care se interpune, respectiv factorul emoțional, pe situația că sunt bătrâni, probabil că vom asista într-un final într-o țară care se vrea normală  la o aplicare a unei pedepse cu executare pe par.  Să știți că au început deja controalele în tot Ilfovul, cel puțin cu privire la centrele de bătrâni care funcționează", a spus avocatul Adrian Cuculis, la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: Adrian Cuculis
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close