Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Analiza momentului. Românii plătesc pentru alimente cât plătesc nemţii sau britanicii

Analiza momentului. Românii plătesc pentru alimente cât plătesc nemţii sau britanicii

România se condruntă cu cele mai mari scumpiri din ultimii 18 ani. Preţurile sunt asemănătoare cu cele din alte state, dar nu şi salariile. Un litru de ulei alimentar costă la noi 10 lei, adică 2 euro. Exact ca în Germania şi Marea Britanie. Reporterul NHW CNN Alex Vlădescu a făcut o analiză şi vine cu detalii

Analiza momentului. Românii plătesc pentru alimente cât plătesc nemţii sau britanicii
Sursa foto: Antena 3
14 Apr 2022   •   17:07

Este incredibil cum a ajuns România, ţara care are printre cele mai mici salarii şi pensii din UE, să se compare la preţuri cu Germania, Italia sau Marea Britanie.

În România, salariul mediu este de 850 de euro, adică echivalentul a 3.700 de lei.

La noi, un litru de ulei costă între 10 şi 14 lei, adică preţurile pornesc de la 2 euro. Haideţi acum să vedem cum e în alte state.

În Germania, salariul mediu este de două mii de euro, adică peste 10 mii de lei. La ei, însă, pachetul de 500 de grame de unt se vinde tot cu 2 euro, ca la noi. Şi litrul de ulei la fel. 

La noi, kilogramul de cotlet de porc se vinde cu 30 de lei. Adică, 6 euro. În Marea Britanie, acelaşi produs se vinde la acelaşi preţ. Doar că la ei salariul mediu este de cinci ori mai mare.

În ţară, o franzelă de 300 de grame se vinde cu 3 lei. Britanicii plătesc mai mult decât dublu faţă de noi, dar pentru o franzelă de 800 de grame. Deci, tot ei ies în câştig.  

Mai luăm un singur exemplu, că tot vine Paştele. Un cofraj cu 10 ouă costă la noi 16 lei, în timp ce în Turcia se vinde cu 5 lei, adică 1 euro. Că avem preţuri uriaşe, o recunosc până şi guvernanţii care au propus un pachet de măsuri de 17 miliarde de lei. Numai că nimeni nu ştie de unde vor veni banii.


 

×
Subiecte în articol: preturi
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close