Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Bogdan Chirieac: "Austria conta pe sprijinul încă unui stat împotriva României. Nu cred că România se va ridica din genunchi în mandatul lui Iohannis"

Bogdan Chirieac: "Austria conta pe sprijinul încă unui stat împotriva României. Nu cred că România se va ridica din genunchi în mandatul lui Iohannis"

Opoziția Austriei la intrarea României în Schengen trebuie să fie susținută de încă un stat european, însă nu s-a întâmplat așa.

Bogdan Chirieac: "Austria conta pe sprijinul încă unui stat împotriva României. Nu cred că România se va ridica din genunchi în mandatul lui Iohannis"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Dec 2022   •   18:53

Analistul de politică externă Bogdan Chirieac a spus la News Hour with CNN că responsabilii politici de la Viena au fost "debusolați" după ce au constatat că au rămas singuri să înfrunte consecințele opoziției lor la primirea României în spațiul de liberă circulație.

"Am înțeles că onorabilii din Austria mai aveau un stat european în spatele lor. Atenție, nu Rusia. Acel stat european trebuia să-și manifeste solidaritatea cu Austria. Și i-a lăsat singuri. S-au trezit singuri cu acești tsunami al reacțiilor după votul împotrivă. Și acest lucru i-a debusolat un pic. Nu se așteptau să fie atât de singuri.

În plus, "elefantul uriaș" aflat sub nasul domnului Iohannis - pentru că dânsul depistează elefanți în încăperi, în clădiri (cu referire la intervenția președintelui într-o ședință de guvern din 2017, în care se planifica adoptarea ordonanței 13, n.r.) - se numește OMV.

Bogdan Chirieac: "Le este foarte teamă că s-ar putea uita cineva la această corporație care exploatează bogățiile României"

Acest contract de la privatizarea Petrom a fost secretizat. Poate că e totul în regulă. Nu știm. Cancelarul Karl Nehammer a tras cortina și de pe acest elefant care se numește OMV. Lor le este foarte teamă că cineva s-ar putea uita în interior, acolo, la această corporație care exploatează bogățiile energetice ale României", a estimat Bogdan Chirieac.

Chiriac a comentat și fotografia - larg circulată de presa internațională - care l-ar înfățișa pe șeful Serviciului rus de Informații Externe, Serghei Narîșkin, la Viena, în compania a două femei, sorbind un pahar de vin într-o cafenea.

Aflat pe lista de persoane sancționate de Uniunea Europeană în contextul agresiunii Rusiei în Ucraina, Narîșkin n-ar fi trebuit să poată intra pe teritoriul vreunui stat UE.

Bogdan Chiriac: "Nu cred că România se va ridica din genunchi în mandatul lui Iohannis"

"Să nu uităm un lucru: interesele Rusiei în Austria și ale Austriei în Rusia sunt copleșitoare. Acolo vorbim de zeci, poate sute de miliarde de euro, interese publice și private. A crede că agresiunea lui Putin asupra Ucrainei rupe aceste interese ar fi o naivitate. Austria a fost și este o placă turnantă între Est și Vest. A fost și în vremea Războiului Rece, este și acum și, până la urmă, o să aflăm ce și cum.

Ideea este că România poate învață ceva și se ridică din genunchi. Dar nu cred că se va întâmpla asta în actualul mandat al președintelui Iohannis. Poate după 2024, pentru că până atunci nu prea mai e timp să te ridici din genunchi", a spus Chirieac la News Hour with CNN.

×
Subiecte în articol: Bogdan Chirieac Karl Nehammer
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close