Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cine îi va lua locul lui Boris Johnson, premierul britanic care și-a încheiat cariera cu o serie de scandaluri uriașe

Cine îi va lua locul lui Boris Johnson, premierul britanic care și-a încheiat cariera cu o serie de scandaluri uriașe

Boris Johnson a demisionat, însă vrea să rămână la conducerea guvernului până în toamnă, când va fi ales succesorul său.

Cine îi va lua locul lui Boris Johnson, premierul britanic care și-a încheiat cariera cu o serie de scandaluri uriașe
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Iul 2022   •   18:56

"Este clară dorința Partidului Conservator din Parlament de a avea un nou lider al partidului şi, așadar, un nou prim-ministru. Am fost de acord cu Sir Graham Brady, șeful parlamentarilor noştri, că procesul de alegere al acestui nou lider ar trebui să înceapă acum.

Calendarul va fi anunțat săptămâna viitoare, iar astăzi am numit un nou cabinet care să servească, alături de mine, până când un nou lider va fi ales. Vreau să le spun milioanelor de oameni care ne-au votat în 2019, dintre care mulți au votat pentru prima oară cu conservatorii: vă mulțumesc pentru acest mandat incredibil", a spus Johnson în declarația făcută în fața biroului din Downing Street nr. 10.

Intenția premierului de a rămâne momentan în funcție intră în contradicție cu planurile multor parlamentari conservatori, dar și cu planurile opoziției laburiste.

In paralel, valul de nemulțumire la adresa lui Johnson în Regatul Unit a atins proporții uriașe.

Potrivit unui sondaj publicat recent, înaintea demisiei de joi, 72 la sută dintre britanici spuneau că premierul ar trebui să plece de la conducerea guvernului.

Boris Johnson, aproape trei ani de scandaluri

Până joi, Boris Johnson a contabilizat la conducerea Guvernului Marii Britanii doi ani și 349 de zile.

Un interval marcat de numeroase scandaluri.

Între acestea, inducerea în eroare a Reginei Elisabeta a II-a, acuzațiile de corupție - după ce i-a solicitat fonduri unui donator al Partidului Conservator pentru a-și renova reședința din Downing Street, dar și scandalul prelungit al numeroaselor petreceri din pandemie.

Ele au culminat cu ultimul scandal, declanșat după ce presa a dezvăluit că prim-ministrul a numit într-o funcție importată un parlamentar conservator, Chris Pincher, deși știa că acesta a fost acuzat de hărțuirea sexuală a unor bărbați.

Este cert că, după momentul de joi, cariera lui Boris Johnson este încheiată. Sunt două întrebări presante: cât de repede va ieși, cu adevărat, din scenă actualul prim-ministru britanic și cine va fi succesorul său.

Demisionarii din cabinetul lui Johnson, potențiali succesori ai acestuia

"Demisia lui Johnson deschide calea unui proces lung. A spus, în discursul de demisie, că vrea să rămână premier interimar până la desemnarea unui nou lider de către Partidul Conservator. Alegerea acestuia va avea loc la toamnă. E greu de spus, înaintea acestor alegeri, cine îl va înlocui pe Johnson.

Printre potențialii favoriți se numără fostul deținător al portofoliului Finanțelor, Rishi Sunak, și fostul secretar al Sănătății, Sajid Javid. O altă posibilă opțiune este Dominic Raab, adjunctul lui Johnson. Sunt însă doar speculații în acest moment.

Este cert însă că succesorul lui Johnson va conduce un partid care în ultimii 12 ani a avut trei lideri și care a traversat mai multe scandaluri uriașe, inclusiv cel legat de Brexit.

Liderul laburist Keir Starmer a spus că nu vrea să-l vadă pe Boris Johnson că rămâne la putere după demisie, în perioada de tranziție.

Este posibil ca opoziția laburistă să declanșeze un vot de neîncredere în Camera Comunelor și să se ajungă la alegeri generale.

Într-o astfel de situație, Boris Johnson probabil că nu va fi susținut. Conservatorii vor să organizeze alegeri interne pentru desemnarea unui nou lider, dar un scrutin legislativ nu le-ar pica bine", a transmis din Londra pentru Antena 3 Rylee Carlson, corespondent CNN.

×
Subiecte în articol: Boris Johnson Rylee Carlson
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close