Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cele trei condiții ale Austriei pentru a accepta România în "Air Schengen": "Înseamnă o simplificare a procedurilor pentru români"

Cele trei condiții ale Austriei pentru a accepta România în "Air Schengen": "Înseamnă o simplificare a procedurilor pentru români"

Austria a anunțat oficial că va permite intrarea României şi Bulgariei în AIR Schengen. Însă a prezentat o serie de condiții pentru a accepta acest lucru.

Cele trei condiții ale Austriei pentru a accepta România în "Air Schengen": "Înseamnă o simplificare a procedurilor pentru români"
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Dec 2023   •   18:49

Pentru acest obiectiv, Austria pune însă trei condiții, conform unui răspuns oficial dat de Ministerul de Interne austriac la o solicitare trimisă de România.

Prima condiție este consolidarea protecției frontierelor externe ale Uniunii Europene. Mai exact, prezența Frontex la frontiera bulgaro-turcă ar trebui cel puțin triplată.

Creșterea substanțială a sprijinului financiar pentru protecția frontierelor externe bulgare și române.

Austria solicită controale consolidate la frontierele terestre dintre: Bulgaria și România dar şi România și Ungaria.

Citește șiKlaus Iohannis vrea cât mai curând posibil o decizie pozitivă referitoare la aderarea României la Schengen

Austria cere ca România sa îşi asume responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria.

Mai mult, conform declaraţiilor lui Gerhard Karner, România să accepte refugiaţi din Afganistan şi Siria.

În finalul răspunsului, Ministerul transmite că aceste condiţii sunt legate de Air Schengen şi că Aderarea la acest Spaţiu pe uscat necesită un vot separat.

"Nu e vorba de o serie de cerințe pe care România ar trebui să le îndeplinească. România îndeplinește toate cerințele tehnice pentru Aderarea la Spațiul Schengen, atât pentru ridicarea controlului la frontierele terestre, cât și la frontierele aeriene.

În ceea ce privește asigurarea unei prezențe sporite a Frontex la frontiera dintre Bulgaria și Turcia, aș vrea să menționez că în acest an România a implementat un proiect pilot cu o prezență semnificativă a Frontex, dar nu numai și acestea au presupus o serie de măsuri care au dus la întărirea controlului la frontieră.

S-a observat o scăderea drastică a numărul de intrări ilegale", a spus Cătălin Necula, secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne.

Întrebat ce înseamnă intrarea în Schengen doar cu aeroporturile, Cătălin Necula a spus:

"În mod normal, o decizie pentru aderare la Spațiul Schengen presupune atât un termen pentru ridicarea controlului la frontierele aeriene cât și la frontierele terestre.

De regulă există un decalaj între cele două pentru că ridicarea controlului la frontierele aeriene nu poate avea loc decât cu ocazia trecerii la ora de vară, atunci când are loc și o schimbare a programului de zbor.

O astfel de decizie poate fi aplicată începând cu luna martie sau octombrie.

Presupune desființarea controlului de frontieră pentru călătorii care merg în state membre Schengen.

În fiecare aeroport va trebui făcută o separare a celor două fluxuri. 

Pentru cetățenii români acest lucru va însemna o simplificare a procedurilor.

Totuși va fi nevoie ca fiecare dintre călători să se legitimeze în momentul îmbarcării", a mai precizat Cătălin Necula.

×
Subiecte în articol: Aderarea României la Schengen
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close