Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Primii paşi spre normalitate pentru 20 de copii ucraineni care merg la şcoala gimnazială din Valea Vişeului: "Ne dorim foarte mult să fie pace"

Primii paşi spre normalitate pentru 20 de copii ucraineni care merg la şcoala gimnazială din Valea Vişeului: "Ne dorim foarte mult să fie pace"

La mănăstirea Izvorul Tămăduirii din Petrova, 50 de suflete disperate au găsit liniște şi o nouă casă. Copiii lor învață în şcoala gimnazială din Valea Vişeului, o şcoală în care se predă majoritar în limba ucraineană. Pentru cei 20 de copiii, începerea şcolii reprezintă normalitatea.

Primii paşi spre normalitate pentru 20 de copii ucraineni care merg la şcoala gimnazială din Valea Vişeului: "Ne dorim foarte mult să fie pace"
Sursa foto: Antena 3
de Mirela Voicu    |    18 Mar 2022   •   19:00

50 de ucraineni au primit masă şi casă pe termen nelimitat la mănăstirea Izvorul Tămăduirii din Petrova.  La mănăstire, înainte de fiecare masă, ei zic tatăl nostru sau cântă imnul Ucrainei. 

Starețul mănăstirii, părintele Agaton Oprişan, se ocupă nu numai de alinarea suferinței lor, ci şi de integrarea refugiaților în comunitate. Nu se ştie când se va termina războiul. Sau dacă se vor mai putea întoarce.

Cei din clasele mici sunt toţi într-o clasă pentru că nu au vrut să se despartă. Dovadă că se simt în largul lor este sinceritatea cu care declară că că îşi doresc să rămână aici, România.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Un copilaș din clasa a 6-a elev Dima mi-a spus că dacă el a început şcoala înseamnă că viaţa lui a revenit la normal. Câţiva dintre ei au spus că atât de bine s-au simțit aici încât şi-ar dori să rămână în continuare la noi ca elevi", spune Lucica Steluța Tomoioagă, profesor coordonator şcoala gimnazială Valea Vișeului.

Deşi nu sunt vorbitori de limba română, au prins din zbor câteva cuvinte. Suficient cât să-şi impresioneze dascălii.

"Ne descurcam bine. Ieri şi azi deja ne-au spus bună ziua în limba română. La orele de educaţie civică sau desen le mai punem povești dar cum vor ei. Scufița Roşie dar tradusă în ucraineană", spune Irina Iordacheanu, educatoare

Salomea şi Oresia sunt gemene, au 11 ani şi sunt foarte fericite că merg la şcoală.

"Sunt profesori deosebiți. Ne bucurăm foarte mult că putem să vorbim cu ei şi ne putem înţelege în limba noastră", spune Salomeea. 

Dacă ar fi să scrie un mesaj pe caiet, pe prima foaie copii ar scrie:  "Îmi doresc foarte mult să fie pace"

O fetiţă priveşte curioasă într-un microscop şi pare că ştie cum funcționează dintotdeauna.

"Doamna profesoară mi-a dat microscop şi e foarte interesant", spune fericită fetiţa.

În fiecare zi microbuzul pus la dispoziție de primărie îi duce şi îi aduce pe copii la şcoală. Drumul până la mănăstirea unde stau e un fel de excursie zilnică. O excursie a normalității. La mănăstire îi aşteaptă mamele şi padruşka, adică, părintele

Stau cu gândul acasă, la taţii lor. Aşa că îi îmbărbătează cântând Imul Ucrainei şi zilnic se roagă pentru pace. Mereu înainte de masă.

Starețul mănăstirii Izvorul Tămăduirii din Petrova, părintele Aghaton, a cerut ajutorul autorităţilor, astfel încât micuții să poată merge la şcoală.

"Am luat legătura cu domnul primar și i-am spus ce vreau să fac. Copiii ăștia au nevoie sa uite de unde au plecat și am vorbit cu domnul primar să-i integram în școala", spune părintele Agaton

Mamele pregătesc masa până vin copiii de la şcoală. E o bucătărie comună, unde femeile gătesc zilnic.

"I-am întrebat ce vor să mănânce când vin de la școală. Și au spus că vor borș, ciorbă de a lor. Ei mai pun sfeclă roșie. O acresc cu oțet și au mai zis că vor piure cu smântâna şi cu pui", mai spune părintele. 

Anna avea în Ucraina un canale de Youtube unde îşi posta melodiile. Acum cântă în curtea mănăstirii, sub cerul liber. Pentru că îşi dorește libertate.

 

×
Subiecte în articol: refugiati Război Ucraina
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close