Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cu cât scade preţul alimentelor de bază în marile magazine | Ce praguri a propus Guvernul

Cu cât scade preţul alimentelor de bază în marile magazine | Ce praguri a propus Guvernul

Adaosul comercial pus de magazine la alimentele de bază nu va putea depăși 70% este, potrivit surselor noastre, pragul care ar urma să fie impus de Guvern prin ordonanță de urgență.

Cu cât scade preţul alimentelor de bază în marile magazine  | Ce praguri a propus Guvernul
Sursa foto: GettyImages
de Claudia Popovici    |    22 Iun 2023   •   18:16

Surse guvernamentale au precizat că se va stabili un plafon maxim pentru adaosul comercial pe care ar putea să îl pună procesatorii. Acesta va fi de 45% va fi, de asemenea, un prag maxim și pentru adaosul pe care ar putea să-l stabilească magazinele.

Acesta ar putea să fie de 70% potrivit discuțiilor care au loc la nivelul Guvernului. Știm că vor fi scutiți de aceste restricții producătorii. Asta în condițiile în care, inițial, noul premier, Marcel Ciolacu, anunța că toată această limitare adaosului comercial se va face pe tot lanțul.

Se pregătește o Ordonanță de Urgență. Aceasta a fost solicitarea pe care au avut-o atât producătorii, cât și procesatorii. Spun surse guvernamentale că vin această solicitare în contextul în care aceștia s-au temut că că va fi doar un acord voluntar. Atunci, în magazinele retailerii ar putea să introducă taxe și practic să anuleze această reducere a prețului,

Guvernul înclină să dea un act normativ, cel mai probabil o ordonanță. Mâine va fi încă o întâlnire cu cei care reprezintă marile lanțuri de magazine.Va avea loc această întâlnire, de această dată la Ministerul Agriculturii. Luni vor cei din Guvern ca ordonanța să fie gata și săptămâna viitoare, joi să ajungă pe masa Guvernului să fie adoptată.

Potrivit economiștilor există posibilitatea ca odată ce această ordonanță intră în vigoare, să vedem că produsele de bază care sunt vizate de limitarea adaosului comercial vor dispărea de pe rafturi.

Au atras atenția asupra acestui aspect chiar și anul trecut, în februarie, când s-a mai discutat încă o dată despre această măsură și spuneau la acea vreme chiar și liderii coaliției de guvernare  că nu este o măsură potrivită și că riscăm să vedem o penurie a acestor alimente de bază, care sunt vizate de măsura reducerii adaosului comercial.

Trebuie să spunem însă că executivul ia în calcul și o perioadă, am putea să o numim o perioadă de tranziție. Asta pentru că, potrivit informațiilor noastre, ordonanța care urmează să fie adoptată va da o perioadă de 30 de zile din momentul adoptării, timp în care pot fi refăcute contractele, astfel încât să fie prevăzute acolo noile prețuri.

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close