Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cum poţi obliga furnizorul de căldură să-ţi plătească facturile la curent | Ponturile avocatului Adrian Cuculis

Cum poţi obliga furnizorul de căldură să-ţi plătească facturile la curent | Ponturile avocatului Adrian Cuculis

Dacă românii stau în frig din cauza furnizorului de căldură, aceștia îl pot obliga pe acesta să le plătească facturile la curent. Adrian Cuculis a explicat pentru Antena 3 CNN cum facem să ne recuperăm banii.

Cum poţi obliga furnizorul de căldură să-ţi plătească facturile la curent | Ponturile avocatului Adrian Cuculis
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Ioana Mircea    |    18 Noi 2022   •   21:14

În cazul în care românii sunt obligați să înghețe în propria casă din cauza furnizorului de căldură în sistem centralizat, cel din urmă este obligat la rândul său să plătească facturile la curent. Avocatul Adrian Cuculis a explicat în direct la Antena 3 CNN cum putem proceda.

"Oamenii nu ar trebui să stea înghețați în casele lor și ar trebui să primească apă caldă și căldură. În același timp, este pentru prima dată când se vorbește la modul serios la nivelul Bucureștiului de mai multe persoane.

Ar putea să fie obligați furnizorii, respectiv furnizorul Termoenergetica, să plătească, bineînțeles, alături de Primăria Capitalei, toate facturile la curent, care oricum sunt astronomice.

În condițiile în care eu folosesc o sursă alternativă, tu ești obligat prin contract să-mi livrezi agentul termic și totuși nu o faci, va trebui cumva să plătești daunele materiale. Bineînțeles, aceste facturi la energie electrică și daune morale", a explicat avocatul

Pașii prin care îl poți obliga pe furnizorul de căldură să-ți plătească facturile la curent

1. Notificaţi furnizorul de energie termică

"Fie facem noi notificare în nume personal și o transmitem pe de o parte către asociația de proprietari, deci pe persoană fizică, fie o facem în mod colectiv, prin asociația de proprietari", susține avocatul.

2. Faceţi plângere la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei 

"Puțină lume știe că ANRE-ul se ocupă și de acest agent termic, nu doar de facturi la energie electrică și gaze. ANRE-ul are, bineînțeles, obligația, exact ca în cazul celorlalte facturi de energie electrică, să dea un răspuns", menționează Cuculis

3. Începeţi procedura de negociere individuală sau colectivă pentru plata de despăgubiri

"Tu ca persoană fizică, nu poți să dai direct în judecată Termoenergetica, adică furnizorul și vă spun de ce. Contractul nu este semnat cu tine, în mod direct este semnat cu asociația. Și atunci, tu dai în judecată asociația, asociația merge mai departe și cheamă în garanție Termoenergetica", explică acesta.

4. Acţiune în instanță

×
Subiecte în articol: facturi curent
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close