Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Departamentul de Stat al SUA: Balonul chinezesc de spionaj făcea parte dintr-o flotă globală care spiona pe mai multe continente

Departamentul de Stat al SUA: Balonul chinezesc de spionaj făcea parte dintr-o flotă globală care spiona pe mai multe continente

Apar noi informații în cel mai recent scandal diplomatic între China și Rusia. Potrivit agențiilor americane de informații, programul chinezesc de baloane-spion face parte dintr-un efort global de supraveghere.

Departamentul de Stat al SUA: Balonul chinezesc de spionaj făcea parte dintr-o flotă globală care spiona pe mai multe continente
Sursa foto: CNN
de Sabrina Preda    |    Ştefan Petrică    |    09 Feb 2023   •   21:20

În ultimii ani baloanele chinezești au fost observate o pe rând deasupra Americii Latine, America de Sud, Asia de Sud-Est, Asia de Est, dar și Europei.

Balonul chinez depistat în spaţiul aerian al Statelor Unite şi doborât de armata americană avea sisteme de colectare a semnalelor de telecomunicaţii, a anunţat Generalului Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

China a susţinut că balonul depistat în spaţiul aerian al Statelor Unite era un dispozitiv "civil" pentru "cercetare", în principal în domeniul meteorologic.

Beijingul a exprimat "regret" că balonul a ajuns în spaţiul aerian american din cauza unei situaţii de "forţă majoră". Washingtonul a respins această poziţie, Pentagonul subliniind că era "un balon de supraveghere".

Citeşte şi: Antony Blinken, decizie tranşantă din cauza balonului de spionaj al Chinei

Administraţia de la Beijing a condamnat vehement doborârea balonului, ameninţând cu reacţii şi îndemnând Washingtonul să evite escaladarea crizei.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a decis amânarea vizitei în China, din cauza incidentului.

Opoziţia republicană de la Washington intenţionează să lanseze o anchetă asupra modului în care Administraţia Joseph Biden a reacţionat la cazul balonului chinez.

Baloanele au unele avantaje față de sateliții care orbitează în mod regulat în jurul pământului

Ele zboară mai aproape de pământ și se deplasează în funcție de tiparele vântului, care nu sunt la fel de previzibile pentru militari și agențiile de informații ca orbitele fixe ale sateliților și pot evita radarele.

De asemenea, pot să planeze deasupra unor zone în timp ce sateliții sunt, în general, în mișcare constantă.

Camerele simple de pe baloane pot produce imagini mai clare decât cele de pe sateliții orbitali, iar alte echipamente de supraveghere pot capta semnale care nu ating altitudinea sateliților, iar informațiile colectate pot include date privind condițiile atmosferice și, de asemenea, comunicații care nu ar putea fi obținute din spațiul cosmic.

Aceste baloane pot fi valoroase pentru forțele armate chinezești prin extinderea și îmbunătățirea cunoștințelor lor privind țintele și bazele de rachete.

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close