Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Fiscul e cu ochii pe noi. Cine sunt românii care vor primi notificare de conformare

Fiscul e cu ochii pe noi. Cine sunt românii care vor primi notificare de conformare

Fiscul e cu ochii pe noi. Atenţie dacă primiţi notificări legate de diferenţele între venitul estimat şi venitul declarat.

Fiscul e cu ochii pe noi. Cine sunt românii care vor primi notificare de conformare
Sursa foto: Agerpres
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Apr 2023   •   18:42

ANAF va începe să trimită românilor notificări de conformare. Acestea sunt documente pe care Fiscul le va emite după ce inspectorii vor face o analiză de risc.

Cu alte cuvinte, dacă se observă vreo neregulă veţi avea mai multe oportunități pentru a regla situația, inclusiv depunerea sau corectarea declarațiilor fiscale.

Din momentul în care aţi primit acel act, aveţi un termen de 30 de zile pentru a solicita reanalizarea situației. Dacă documentele depuse nu vor fi suficiente, se va trece la verificarea situaţiei fiscale.

Dar cum se ajunge ca un român să fie considerat cu grad ridicat de risc?

Fiscul verifică în primul rând dacă există diferenţe semnificative între veniturile estimate şi veniturile declarate de persoana fizică pentru o anumită perioadă.

Diferenţa este semnificativă dacă este mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puţin de 50.000 lei. Veniturile declarate cât și veniturile estimate se determină, în principal, pe baza creşterii sau descreşterii elementelor patrimoniale, adică dacă aveţi maşini, terenuri, case cumpărate fără să aveţi şi veniturile care să le justifice.

În plus, sunt luate în calcul şi cheltuielile personale efectuate, dar şi fluxurile de trezorerie.

Revenind la notificarea de conformare emisă dacă se constată astfel de neregului, e bine de ştiut că, sub nicio formă, aceasta nu se traduce printr-o sancțiune, amendă sau diferite penalizări financiare.

Pur și simplu, vi se atrage atenția asupra unei neclarități deci nu este cazul să vă panicaţi.

Citeşte şi: ANAF va publica “lista ruşinii” în această lună | Ce firme vor fi incluse

 

×
Subiecte în articol: ANAF fisc notificare de conformare
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close