Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cele mai noi calcule politice: Cum va arăta guvernul condus de Marcel Ciolacu

Cele mai noi calcule politice: Cum va arăta guvernul condus de Marcel Ciolacu

Mai sunt aproximativ două luni până când ar trebui să aibă loc rotativa guvernamentală, iar partidele din coaliţie fac deja planuri pentru noul cabinet condus de Marcel Ciolacu.

Cele mai noi calcule politice: Cum va arăta guvernul condus de Marcel Ciolacu
Sursa foto: hepta
31 Mar 2023   •   19:15

Antena 3 CNN a obţinut date noi despre negocierile din coaliţia de guvernare.

Oficial, pe 25 mai ar trebui să aibă loc rotativa guvernamentală însă surse politice spun că aceasta va avea loc în luna iunie, moment în care actualul premier, Nicolae Ciucă, îi va lăsa locul la Palatul Victoria liderului PSD, Marcel Ciolacu, cel care va veni premier și tot atunci secretariatul general al guvernului și un post de vicepremier trec la Partidul Național Liberal, iar cancelaria prim-ministrului la Partidul Social Democrat. 

Potrivit unor surse politice, va fi respectat protocolul agreat la momentul formării coaliției, ceea ce înseamnă că ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, va pleca din Guvern, iar acest minister va ajunge la PNL, unde pe lista scurtă sunt Lucian Bode, actual ministru de Interne, sau Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și proiectelor europene.

Cum va arăta guvernul după ce liderul PSD îi va lua locul lui Nicolae Ciucă în funcţia de premier

Tot de la Partidul Social Democrat va pleca și Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, pentru că ministerul merge la PNL, unde am putea să vedem fie pe Sebastian Burduja, care acum este la Digitalizare, sau pe Lucian Heiuș.

În schimb, cei din PNL le vor ceda social democraților ministerul Investițiilor și Proiectelor europene, unde acum este Marcel Boloș, și, de asemenea, și Ministerul Justiției. Cătălin Predoiu pleacă din guvern, iar în locul său, cel mai probabil, am putea să-l vedem pe Robert Cazanciuc, actual senator al Partidului Social-Democrat.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: "Acum este timpul nostru; acesta este locul. Suntem pregătiți să conducem"

De aici însă vin surprizele, pentru că Marcel Ciolacu își dorește înființarea unui nou minister, Ministerul Afacerilor Europene, care, printre atribuții, să aibă și negocierile pentru Schengen. 

Social democrații au aici două variante, fie Victor Negrescu, actual europarlamentar, fie Titus Corlățean, senator al Partidului Social Democrat. 

PSD vrea să reducă numărul de ministere

Și, foarte important, spun surse din Partidul Social Democrat că își doresc cei din PSD să reducă numărul de ministere și ministerul care ar putea să dispară din guvernul cu premier PSD este Ministerul Turismului. Constantin Daniel Cadariu ar putea să nu se mai regăsească în viitorul cabinet și nici ministerul pe care îl conduce și, de asemenea, un semn de întrebare se ridică și asupra Ministerului Digitalizării, pentru că, dacă Sebastian Burduja merge la Finanțe, ar putea să dispară inclusiv acest minister. 

Sunt și alte nume de miniștri care ar putea fi schimbați, însă, până în luna iunie, când va avea loc rotativa, mai sunt multe lucruri care vor fi negociate și ar putea să se schimbe față de cum arată în acest moment.

×
Subiecte în articol: guvern Marcel Ciolacu
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close