Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Impozitarea bacşişului, o măsură profitabilă doar pe hârtie. Judeţul cu cele mai mici încasări

Impozitarea bacşişului, o măsură profitabilă doar pe hârtie. Judeţul cu cele mai mici încasări

Măsura impozitării bacșișului a adus la bugetul statului doar 6 milioane de lei în prima jumătate a anului. Estimările făcute de politicieni, însă, arătau că suma trebuia să depășească 95 de milioane de lei.

de Claudia Popovici    |    17 Iul 2023   •   19:52

Cele mai mici încasări vin din județul Vaslui, unde s-a plătit în toată această perioadă un impozit de doar 2.500 lei. Impozitarea bacșișului, măsură luată de Guvern la începutul acestui an, a adus 6 milioane de lei la bugetul de stat în primele cinci luni de la aplicare. Suma este mult mai mică decât se aștepta executivul, care estima aproape 8 milioane de lei pe lună.

Mai mult de jumătate din suma total colectată este impozit reținut la terasele și restaurantele din București, adică 3,2 milioane de lei. La polul opus, în Vaslui s-au colectat doar 2.600 lei.

"Poate cel mult suntem mai puțini "iubitori" de restaurant. "Iubitori" pentru că nu ne permitem", spune un bărbat.

"Sunt convins că lasă bacșiș. Părerea mea personală, că unii nu-l fiscalizează. Nu mă încântă. Nu de aici se îmbogățește bugetul României", mai spune cineva.

Pe de altă parte, patronii de restaurante spun că impozitarea bacșișului a fost influențată de nivelul de trai al românilor. Consumăm mai puțin și avem grijă la ce cheltuieli facem. La 12 oameni, impozit 575. Cert este că planurile, așa cum au fost făcute, nu arată la fel ca în realitate. Emoțional, toată industria ar fi trebuit să fie pregătită pentru măsura asta nouă. Doar că știu sigur că în breasla ospătarilor, lucrul ăsta n-a picat deloc bine.

"Aș spune că bacşişul este o parte foarte importantă din veniturile noastre. Primim un minim de 10% din notă. Ajungem până la 20. O medie de 15%", spune un ospătar. 

"De multe ori depinde de serviciile care nu sunt oferite în general. Las, nu știu. Poate 10% din consumație, poate mai puțin.Depinde de servicii", spune un client.

Experții economici spun că șansele ca bacșișul să fie corect fiscalizat scald atunci când plătim cash.

"A fost o măsură gândită prost, fără un studiu de impact, care s-a dovedit, cel puțin în acest moment, un eșec total. Dacă statul își dorește să adune mai mulți bani din Horeca, în general din consum, ar trebui să facă două lucruri esențiale. Unu, să digitalizeze facturile emise în economie și, în al doilea rând, să ofere condițiile populației să plătească în principal cu cardul", a spus Adrian Negrescu, analist financiar.

Bacșișul este, conform legii, orice sumă de bani lăsată de client în afara consumației. Din ianuarie 2023, suma trebuie evidențiată pe bonul fiscal. Impozitul pe bacșiș este 10%. 

×
Subiecte în articol: bacsis HoReCa
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close