Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN ISIS şi-a asumat responsabilitatea pentru atacurile cu bombă din Iran. Bombele, ascunse în valize

ISIS şi-a asumat responsabilitatea pentru atacurile cu bombă din Iran. Bombele, ascunse în valize

Statele Unite anunţă ca există indicii că ISIS este în spatele bombelor care au omorât 103 oameni și au rănit peste 200, în Iran. Mai mult, gruparea teroristă a revendicat, astăzi, atacurile.

de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Ian 2024   •   18:52

De cealaltă parte, liderul suprem de la Teheran promite că cei vinovaţi vor fi găsiți și pedepsiți. Atentatul terorist - așa cum e numit de Iran - a avut loc la mormântul generalului Gărzii Revoluționare iraniene, Qasem Soleimani, ucis în 2020, în Irak, la ordinul președintelui american de la acea vreme, Donald Trump.

Deflagrațiile s-au produs chiar în timpul comemorării a patru ani de la asasinatul celui pe care Trump îl cataloga drept - teroristul numărul unu oriunde în lume.

Atacul de la mormântul generalului Soleimani pare a fi unul terorist, în genul celor comise de organizația jihadistă Statul Islamic, susţine un oficial de la Washington. De altfel, Statele Unite neagă orice implicare în atacul cu zeci de morți și sute de răniți din Iran.

"Statele Unite nu au fost implicate în niciun fel. Și orice sugestie contrară este ridicolă. Și, în al doilea rând, nu avem niciun motiv să credem că Israel a fost implicat în această explozie", a declarat Matthew Miller, purtător de cuvânt Departamentul de Stat al SUA.

Autorităţile de la Teheran amenință că se vor răzbuna și dau de înțeles că în spatele atentatului s-ar afla Statele Unite ale Americii şi Israel. Totuşi, astăzi, după declaraţiile oficialilor, ISIS a revendicat atacurile din Iran.

Televiziunea de stat iraniană relatează că prima explozie a avut loc la o distanţă de 700 de metri de mormântul generalului Soleimani, ucis acum patru ani în Irak, la ordinul fostului președinte american, Donald Trump. Ancheta de la locul atentatului dezvăluie că bomba a fost plasată într-o valiză ascunsă într-o maşină. În urma exploziei, oameni panicaţi au fugit de-a lungul străzii Martirilor. Fix atunci s-a produs însă a doua deflagraţie, la aproximativ 1 kilometru de mormânt. Majoritatea victimelor au rezultat din această cea de-a doua explozie, întrucât mulţi pelerini se adunaseră să ajute răniții, precizează Ministrul iranian de Interne.

Soleimani, comemorat atunci când a avut loc atacul cu bombă, era considerat cea mai puternică figură din Iran, după liderul suprem. A fost unul dintre arhitecţii politicii iraniene și responsabil de furnizarea de armament, informații, finanţare și sprijin logistic pentru guvernele și grupurile armate aliate Teheranului, inclusiv pentru grupările teroriste Hamas și Hezbollah.

×
Subiecte în articol: ISIS Iran
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close