Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Iulian Dumitrescu a cheltuit banii încasați drept mită pe vacanțe exotice, hoteluri și chiria de lux din București. Fostul baron PNL deține mașini de peste 500.000 de euro

Iulian Dumitrescu a cheltuit banii încasați drept mită pe vacanțe exotice, hoteluri și chiria de lux din București. Fostul baron PNL deține mașini de peste 500.000 de euro

Banii pe care Iulian Dumitrescu, şeful CJ Prahova, i-ar fi încasat drept mită au fost rapid cheltuiţi de acesta.

de Andreea Ştefan    |    02 Feb 2024   •   18:33

Cel puţin o parte din banii luați drept mită s-au dus pe vacanţe în locaţii exotice şi hoteluri foarte scumpe, iar chiria în București l-a costat cât un apartament nou, bani pe care i-a încasat proprietarul: nimeni altul decât celebrul fotbalist Cristi Chivu.

Iulian Dumitrescu și soția sa circulă în prezent cu două autoturisme de lux evaluate la peste 500.000 de euro în total, conform surselor politice citate de G4Media. Aceste vehicule sunt un Lamborghini Urus și un Bentley.

Surprinzător, cele două mașini de lux nu sunt menționate în declarația de avere a politicianului liberal.

În declarația sa de avere, Dumitrescu a raportat doar deținerea unui autoturism Land Rover. Perchezițiile au avut loc și la reședința sa din cartierul de lux Stejarii din nordul Capitalei, unde se presupune că deține un apartament de 800 de metri pătrați, pentru care ar plăti o chirie lunară de 6.000 de euro.

În GALERIA FOTO de mai jos puteți urmări mai multe imagini cu bolizii de lux deținuți de Iulian Dumitrescu.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Dosarul procurorilor DNA a fost construit în ultimele aproape trei luni cu ajutorul denunţătorului. Este vorba despre Ionel Pirpiliu, fratele fostului deputat PDL, Ştefan Pirpiliu. Acesta pus la dispoziţia anchetatorilor chiar înregistrări şi documente.

Au urmat apoi o serie de interceptări, supravegheri video, foto şi audio şi urmărire prin mijloace tehnice, atât în cazul lui Pirpiliu cât şi al cumnatului liderului PNL, Adrian Daniel Lambrea.

În declaraţiile de la DNA, Pirpiliu ar fi spus că propunerea de cumpărare a firmei Bertoni, la preţul de 47.500.000 de lei i-ar fi fost înaintată de Iulian Dumitrescu, preşedintele CJ Prahova, propunere pe care el nu a putut să o refuze, date fiind, pe de o parte, funcţia şi rolul decident ale lui Iulian Dumitrescu pe linia procedurilor de achiziţie derulate de CJ Prahova, iar pe de altă parte intenţia lui Pirpiliu de a depune oferte în cadrul acestor proceduri.

PIRPILIU IONEL: Bă nene, n-o avea, mă, treabă, da' eu… eu, ca să plătesc firma asta trebuie să lucrez. Pe partea ailaltă, eu vreau să lămuresc cu IULI ce-i de lămurit. Îl suni tu să mă văd cu el? Îl sun eu?

LAMBREA DANIEL-ADRIAN: Nu, fratele meu! Păi, nu… Eu am o relaţie de familie cu el şi nu pot să mă bag eu în lucrurile… treburile lui. Ni… Şi nici nu-mi permit să fac lucru' ăsta! Tu foarte bine-l cunoşti, sună-l să te vezi cu el, că e cel mai bine şi...

Procurorii DNA au în dosar mai multe înregistrări în care Ionel Pirpiliu şi cumnatul lui Iulian Dumitrescu, Adrian Daniel Lambrea, discută despre bani şi tranzacţii.

LAMBREA DANIEL-ADRIAN: Eu am venit că să discutăm treaba noastră cu bănuţii, de ce…! Na!

PIRPILIU IONEL: De lovele, da. Păi… Da, ţi-l aduce, ţi-l dau copie, că nu stă GABI STAN aici!

LAMBREA DANIEL-ADRIAN: Aşa! Şi… Na!

PIRPILIU IONEL: Bun! Că de bani…

LAMBREA DANIEL-ADRIAN: Ştii bine că… ştii bine că ţi-am dat firma… cu angajaţi, cu d-aia, cu utilaje, cu contracte…

PIRPILIU IONEL: Da.

16 milioane de lei ar fi ajuns la familia lui Iulian Dumitrescu, din tranzacţia discutată iniţial.

Procurorii spun ca această sumă a creditat conturile sorei şi cumnatului lui Iulian Dumitrescu şi, mai apoi, au fost transferate către Iulian Dumitrescu sau au fost folosite în beneficiul acestuia ori a familiei acestuia.

Pe ce a cheltuit Dumitrescu banii primiți din șpagă

Sume substanțiale au fost plătite lui Cristi Chivu, fostul căpitan al echipei naționale de fotbal a României, și soției acestuia.

Vorbim de aproximativ 50.000 de euro și încă 24.000 de euro pentru închirierea unui apartament opulent de 800 de metri pătrați situat în complexul Stejarii.

Tot cu banii respectivi au fost plătite cursuri de tenis pentru fiul lui Iulian Dumitrescu, ţinute de Victor Ioniță, fost jucător de tenis și fost antrenor al Simonei Halep. 60.000 de euro s-au dus aici. Tot pentru fiul său a fost plătită şi taxa de la liceu.

Cât a cheltuit Iulian Dumitrescu doar pe vacanțe 

În plus, se presupune că Dumitrescu a cheltuit suma impresionantă de 2.975.500 de lei pe vacanțe și vouchere de lux în decurs de un an și jumătate.

Acesta a avut călătorii în Maldive, în Dubai, în Paris sau în Monaco, ce au fost achitate din banii despre care procurorii spun că au fost primiţi ca şpagă.

  • 25.821 lei la Level Shoes Dubai
  • 35.027 lei la Chanel Dubai
  • 34.888 lei la Van Cleef Monaco
  • 87.176 lei la One & Only Resorts Reethi Rah Maldive
  • 85.549 lei la Joali Maldives
  • 85.549 lei la Joali Maldives
  • 48.967 lei la L`Apogee Courchevel
  • 32.819 lei la Hotelul Georges V Paris.
×
Subiecte în articol: Iulian Dumitrescu
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close