Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Kim Jong Un anunță că trece la producția "în masă" de arme nucleare tactice | "Dacă încearcă să le folosească, regimul lui ia sfârșit", avertizează Sudul

Kim Jong Un anunță că trece la producția "în masă" de arme nucleare tactice | "Dacă încearcă să le folosească, regimul lui ia sfârșit", avertizează Sudul

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a cerut o creștere exponențială, "la nivel de masă", a arsenalul nuclear al țării sale.

de Adrian Iclozan    |    01 Ian 2023   •   19:01

Kim Jong Un susține că măsura este necesară pentru a contracara ceea ce el a numit amenințările din partea Coreei de Sud și a Statelor Unite.

Apelul liderului de la Phenian vine după ce Coreea de Nord a efectuat în weekend teste cu un sistem balistic de mari dimensiuni, despre care propaganda de stat spune că este capabil să lanseze focoase nucleare multiple, relatează CNN.

Vorbind în ajunul Anului Nou, Kim Jong Un a spus că vecinul de la Sud a devenit un "dușman indubitabil" iar Statele Unite, aliatul principal al guvernului sud-coreean, au crescut "la maximum" presiunea asupra Nordului, prin desfășurarea frecventă a mijloacelor lor militare în Peninsula Coreeană.

Kim Jong Un: "Trebuie să producem arme nucleare la nivel de masă"

Drept răspuns, în 2023 Phenianul trebuie să producă "în masă" arme nucleare tactice, în paralel cu dezvoltarea unei noi rachete balistice intercontinentale, care să ofere capabilitatea de contraatac rapid, a spus liderul nord-coreean.

CNN mai notează că prezentarea acestor intenții vine la sfârșitul unui an în care regimul de la Phenian a testat mai multe rachete decât oricând în istoria Coreei de Nord.

Între sistemele lansate se numără o rachetă balistică intercontinentală care, teoretic, ar putea lovi continentul nord-american.

Phenianul susține că a testat în weekend un sistem MLRS de mari dimensiuni

Sâmbătă, în cea de-a 37-a zi de teste din 2022, Coreea de Nord a lansat cel puțin trei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune dintr-o locație situată la sud de Phenian, potrivit responsabililor militari din Coreea de Sud.

Duminică dimineață a fost consemnată o altă lansare.

Phenianul susține că atât sâmbătă, cât și duminică a fost testat un așa numit sistem lansator de rachete multiple de 600 mm.

CNN notează că majoritatea sistemelor lansatoare de rachete multiple (MRLS) în serviciu în lume au o dimensiune de aproximativ 300 mm.

În discursul din ajunul Anului Nou, Kim Jong Un a menționat că sistemul de 600 mm a fost prezentat pentru prima dată în urmă cu trei ani iar producția a crescut de la sfârșitul lunii octombrie 2022.

Liderul nord-coreean a precizat că încă 30 astfel de sisteme vor intra simultan în dotarea armatei.

Replica Sudului: "Regimul Kim Jong Un se va sfârși dacă va încerca să lanseze arme nucleare"

Kim Jong Un susține că această armă, care poate atinge Coreea de Sud și poate fi echipată cu focoase nucleare, este capabilă să treacă peste formele înalte de relief și să lovească în mod repetat și cu precizie, reprezentând un mijloc ofensiv esențial, cu rolul de a copleși inamicul.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a răspuns ulterior comentariilor lui Kim, catalogându-le drept "limbaj provocator, care dăunează grav păcii și stabilității" în peninsulă.

Instituția a îndemnat Phenianul să oprească imediat dezvoltarea armelor nucleare și să revină pe calea denuclearizării, avertizând că "regimul Kim Jong Un va lua sfârșit în cazul în care Coreea de Nord încearcă să folosească arme nucleare".

×
Subiecte în articol: Kim Jong Un MLRS teste Statele Unite nuclear
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close