Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Legea malpraxisului, încremenită în norme comuniste. Pacienții cer schimbarea, medicii se revoltă

Legea malpraxisului, încremenită în norme comuniste. Pacienții cer schimbarea, medicii se revoltă

Românii care au probleme din cauza intervenţiilor greşite ale unui medic nu au şanse mari să câştige ceva de pe urma unei plângeri de malpraxis. Legea care ar trebui să îi apere este veche, de pe vremea comuniştilor. Din acest motiv, România are prea puţine cazuri de malpraxis finalizate.

de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Noi 2023   •   20:29

Colegiul Medicilor a propus schimbarea legii astfel încât întregul proces de stabilire a culpei să fie mai rapid. Modificările propuse au atras însă revolta medicilor legişti.

Bolnavii ori aparţinătorii lor, care susţin că au fost victimele unei greşeli medicale, se luptă ani buni pentru a-şi găsi dreptatea.

Cu o durere sfâşietoare, această doamnă vrea să afle de ce a murit fata ei de 36 de ani.

”Pe noi, cetățenii, nu ne ajută nimeni în haosul de norme ca să ne căutăm dreptatea. Copilul meu, om tânăr, cu o viață dinamică, activă, așa cum sunt toți tinerii la 36 de ani, a avut o problemă neurologică severă, tratată cu improvizații. Chiar dacă referințele literaturii de specialitate indicau clar că trebuia operată de urgență, copilul meu a agonizat timp de 11 zile”, a povestit Elena Emacu, pentru Antena 3 CNN.

În prezent, dosarele de malpraxis se pot judeca chiar şi 10 ani.

”Durează foarte mult partea asta de penal, pentru că mulți dintre pacienți și aparținătorii care au apelat la noi au ales partea de a face direct reclamație la poliție și apoi să intre în penal, în loc să intre într-o mediere cu un specialist. Cred că cea mai mare problemă a fost lipsa unei intervenții medicale în timpul optim”, a declarat Alina Comănescu, de la Asociaţia Sănătate pentru Comunitate.

Colegiul Medicilor propune modificarea legii malpraxisului, astfel încât cazurile să fie soluţionate mai rapid, iar pacienţii să fie despăgubiţi la timp.

Preţul poliţelor de asigurare ale medicilor pornesc de la 50 de euro şi pot ajunge chiar la câteva sute de euro.

”Eu, ca medic, sunt obligat sa am această poliță de asigurare, altfel nu pot să muncesc, nu pot să profesez. La 50 de euro sunt foarte multe clauze de excludere și de fapt, polița este nulă. De fapt, asta este nemulțumirea noastră”, a declarat Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Dezbaterea în Parlament a proiectului a atras nemulțumirea medicilor legiști. Aceştia atrag atenţia că expertiza medico-legală nu poate fi realizată de noul corp al experţilor.

”Schimbarea care se dorește și pe care nu o consider extrem de eficientă este ca asiguratorul să preia rolul de apărător al medicului într-un dosar civil. Vor fi costuri incluse în polița de asigurare, dar medicul va trebui să-și facă și o apărare proprie, ca intervenient forțat, și să-și asigure apărarea cu un alt apărător ales”, spune Raluca Simion, doctor în medicină legală și avocat în răspundere medicală.

De 135 de ani, expertiza medico-legală în România este realizată la solicitarea justiţiei de către medicina legală.

Noul proiect propus de Colegiul Medicilor urmează să ajungă în comisiile de specialitate din Parlament şi ar putea suferi unele modificări.

×
Subiecte în articol: lege malpraxis
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close