Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Legea "fără dosar cu şină" nu este respectată în instituţiile publice | Reacţia ministrului Sebastian Burduja la comportamentul funcţionarilor de la Casa de Pensii

Legea "fără dosar cu şină" nu este respectată în instituţiile publice | Reacţia ministrului Sebastian Burduja la comportamentul funcţionarilor de la Casa de Pensii

Zicala "Unde-i lege nu-i tocmeală" nu se aplică şi la stat. De ieri, nicio instituție publică nu mai are voie să le ceară cetăţenilor copii de buletin sau alte documente eliberate tot de stat. Reacția ministrului Sebastian Burduja, cel care a iniţiat legea "fără dosar cu şină" la comportamentul funcţionarilor faţă de pensionari.

de Cristi Popovici    |    05 Iul 2023   •   19:00

Din 4 iulie 2023, instituțiile publice, fie ele centrale sau locale, dar și persoanele juridice cu statut de utilitate publică, nu mai au voie să ceară dosar, fie el cu sau fără șină, și nici vreo taxă de dosar.

De asemenea, instituțiile sunt obligate să accepte copia în format electronic după cartea de identitate, transmisă prin e-mail, și trebuie să aibă o adresă de e-mail specială în acest scop.

În realitate însă, oamenii se plimbă în continuare pe la ghișee cu hârtii inutile sau xeroxează la magazinul de la colţ formulare cerute de funcționari. Autorităţile ne îndeamnă să-i reclamăm pe toţi cei care ne cer aceste hârtii pe site-ul special creat "România fără dosar.ro". 

La Casa de Pensii Bucureşti, oamenii sunt trimiși de angajaţi să-şi xeroxeze buletinul şi alte documente la un copiator aflat la colţ. Potrivit noii legi, 9/2023, ceea ce fac funcționarii instituţiei este un abuz. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

O echipa Antena 3 CNN mers cu problema la Sebastian Burdjua, ministrul care a iniţiat legea "fără dosar cu şină".

Dimineața am fost la Casa de Pensii Bucureşti. Printre cererile pe care pensionarii le pot completa, pentru acordarea ajut de deces.

"Fiecare instituție în parte are datoria de a-şi pune la punct aceste cereri, astfel încât sa reflecte prevederile legii 9/2023. Dacă pentru evidenţele Casei de Pensii, sau a altei instituții este necesară o copie, copia trebuie făcută de funcționarul de la ghișeu, nu de către cetățean. Va dura o perioadă inclusiv pentru instituții să afle de această lege", a spus Sebastian Burduja, ministru al Energiei.

Aşadar, deşi avem o lege care a intrat deja în vigoare, va trebui să mai așteptăm până când ea va fi şi respectată de angajaţii instituțiilor publice.

"Instituțiile au la dispoziție 30 de zile pentru a se organiza în acest sens, voi transmite o scrisoare către toți prefecții", spune Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.

Legea " fără dosar cu şină" nu prevede sancţiuni pentru cei care o încalcă, însă funcţionarii pot fi cercetaţi disciplinar dacă depunem plângeri împotriva lor. Putem face acest lucru pe site-ul special creat - România fără dosar. ro.

×
Subiecte în articol: casa de pensii Sebastian Burduja
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close