Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Legile Educației au fost publicate! Probele pe care le vor susține absolvenții de gimnaziu pentru admiterea la liceu

Legile Educației au fost publicate! Probele pe care le vor susține absolvenții de gimnaziu pentru admiterea la liceu

Legile Educației au fost prezentate de ministrul Ligia Deca și anunță schimbări majore în învățământul românesc, mai ales în cazul absolvenților de gimnaziu.

Legile Educației au fost publicate! Probele pe care le vor susține absolvenții de gimnaziu pentru admiterea la liceu
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Feb 2023   •   20:31

După patru luni de așteptare și discuții aprinse, proiectele pentru legile Educației au fost finalizate.

Cu toate acestea, măsurile anunțate astăzi de ministrul Educației nemulțumesc mulți părinți, având în vedere faptul că, anul viitor, vacanța de Paște va fi acordată doar elevilor ortodocși, nu și celor catolici.

De asemenea, noile modificări arată că absolvenții de gimnaziu vor susține atât Evaluarea Națională, cât și admiterea la liceu, în cazul liceelor care doresc să organizeze concurs pentru ocuparea locurilor disponibile.

Testarea suplimentară, prin concurs, va putea fi organizată pentru cel mult 60% dintre locuri, 10% fiind destinate elevilor cu probleme de sănătate sau celor care fac parte din anumite etnii.

Citește și: Cresc bursele pentru elevii din România! Anunţul făcut de ministrul Educaţiei

Măsura va fi aplicată începând cu elevii care vor intra, anul viitor, în clasa a V-a, fiind vorba despre prima generație care va susține admiterea la liceu.

Pe de altă parte, elevii vor avea burse mai mari și, de asemenea, vor primi carduri pentru transportul gratuit.

Mai mult, referitor la sistemul de învățământ universitar, noile modificări anunță pedepse mai aspre pentru cei care sunt suspectați de plagiat, această situație fiind analizată la nivelul universităților.

În plus, rectorii vor avea posibilitatea doar o singură dată de a-și reînnoi mandatul.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close