Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Lucian Bode, după ce Austria a blocat intrarea României în Schengen: "Simțim că Rusia e pe cale să se bucure de o nedreptate făcută țării noastre"

Lucian Bode, după ce Austria a blocat intrarea României în Schengen: "Simțim că Rusia e pe cale să se bucure de o nedreptate făcută țării noastre"

Ministrul Apărării Interne, Lucian Bode a avut prima reacție după ce Austria a votat negativ la aderarea României în spațiul Schengen. Acesta susține că Rusia se bucură de eșecul de astăzi al României.

de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Dec 2022   •   18:36

Lucian Bode a susținut în această seară un discurs despre decizia Austriei de a bloca aderarea României la spațiul Schengen. Acesta susține că principiile Schengen au fost încălcate în această zi, dar și că Rusia se bucură pentru nedreptatea făcută astăzi României.

"Am fost din nou martorii modului în care principiile care stau la baza Uniunii Europene au fost umbrite de interese politice interne ale unui stat membru și mă refer la Austria. Este singura țară care s-a opus aderării României la spațiul Schengen.

Este o decizie profund injustă în primul rând pentru România și cetățenii români care au dovedit în toți acești ani un atașament profund pentru Uniune (n.r. Europeană). Este o decizie care desconsideră cu bună știință faptul că prevederile actului de aderare au fost îndeplinite.

Este o decizie care afectează credibilitatea noastră, a tuturor. Este total inacceptabil să schimbi reguli la finalul procesului. Problemele interne cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României. România nu poate fi sancționată nejustificat pentru situația internă din Austria. Simțim că Rusia e pe cale să se bucure de o nedreptate făcută țării noastre.

Cuvinte precum unitate, încredere, parteneriat, solidaritate, sunt des folosite atunci când încercăm să definim principiile de funcționare ale spațiului Schengen. Astăzi aceste principii au fost călcate în picioare.
Aderarea la spațiul Schengen rămâne obiectivul de țară al României", a declarat Lucian Bode.

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close