Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Sute de mercenari români din Congo vor să revină acasă, după ce trei compatrioţi au murit ucişi de rebeli

Sute de mercenari români din Congo vor să revină acasă, după ce trei compatrioţi au murit ucişi de rebeli

Peste 200 de mercenari români, militari, așteaptă să se întoarcă acasă după ce și-au pierdut trei camarazi în ambuscada din Congo. Morții au plătit cu viața pentru un angajament de doar 5.000 de euro pe lună. Angajatorul mercenarilor este tot un român implicat în multe dosare penale, un personaj celebru cu afaceri în țările africane.

de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Feb 2024   •   19:55

Unul dintre cei care a murit în confruntarea cu rebelii M23 din Rwanda este Vasile Badea, fost luptător în trupele speciale ale Poliției. Potrivit unor surse, imediat ce a pornit războiul din Ucraina, fostul polițist s-ar fi angajat mercenar, dar de partea celor de la Wagner. 

Trei morți și 20 de răniți au fost extrași cu greu din ambuscada lunetiștilor, toți români, și toți plecați cu contracte prin două firme ale unor doi foști luptători români din Legiunea Franceză. 

Din 2022, e haos în Congo, dar, la sfârșitul anului trecut criza a escaladat. O parte dintre lupte este pentru controlul resurselor naturale de diamante sau aur. Rebelii vor să dețină controlul și asupra minelor din nord de unde se extrag minerale folosite la industria telefoanelor mobile. 

Foști angajați din Poliție, Jandarmerie sau trupele speciale ale Armatei Române au ajuns anul trecut pentru a-i instrui pe militari să lupte cu rebelii din Rwanda.

Unul dintre patronii de mercenari este cunoscutul Horațiu Potra. Fost luptător în Legiunea Străină, sibianul a fost implicat în mai multe scandaluri. În 2010, anchetatorii descindeau la el. La vreme respectivă, Poliția l-a găsit cu pistolul armat sub pernă.

În Congo, românul a încheiat cu statul de acolo un contract bănos. 62 de milioane de dolari i-ar împărți cu un alt român.

Firmele celor doi au adus în Africa peste 300 de mercenari români. Acum, după pierderea camarazilor, cei mai mulți dintre ei așteaptă să se întoarcă în România. 

×
Subiecte în articol: mercenari romani au murit Congo
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close