Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Minivacanță de cinci zile în 2022 pentru români. Anunț de ultimă oră de la Guvern

Minivacanță de cinci zile în 2022 pentru români. Anunț de ultimă oră de la Guvern

Ministerul Muncii a anunțat miercuri că românii vor avea parte de o minivacanță de cinci zile în 2022.

Minivacanță de cinci zile în 2022 pentru români. Anunț de ultimă oră de la Guvern
Sursa foto: pixabay
de Alexandra Dima    |    19 Ian 2022   •   16:25

Guvernul a decis ca ziua de 2 decembrie 2022 să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul public, astfel, vor fi cinci zile libere.

„Guvernul a stabilit ca vineri, 2 decembrie 2022, să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal.

Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.

Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie sau participanţilor în aceste procese”, a transmis Ministerul Muncii.

Cum se vor recupera zilele libere

„Potrivit documentului aprobat de Guvern, prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

De asemenea, unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale care în data de 2 decembrie 2022 au obligaţii de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor anexate la convențiile de împrumut, vor lua din timp măsurile necesare în vederea efectuării plății sumelor scadente.

Pentru recuperarea zilei libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2022, potrivit planificărilor stabilite”, se mai arată în comunicat.

Zile libere legale în 2022

Anul acesta salariații români au dreptul la 15 zile libere legale conform Codului Muncii,

1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou) - sâmbătă şi duminică;

24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) - luni;

22 aprilie (Vinerea Mare):

24 şi 25 aprilie (Paştele ortodox) - duminică şi luni;

1 mai (Ziua Muncii) - duminică;

1 iunie (Ziua Copilului) - miercuri;

12 şi 13 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) - duminică şi luni;

15 august (Adormirea Maicii Domnului) - luni;

30 noiembrie (Sfântul Andrei) - miercuri;

1 decembrie (Ziua Naţională a României) - joi;

2- decembrie - zi liberă adoptată de Guvern

25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) - duminică şi luni.

×
Subiecte în articol: zile libere 2022 minivacanta
Parteneri
Explozia de la Călimăneşti, surprinsă de o cameră de supraveghere
x close