Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Minori de la Casa de Copii, exploatați prin muncă și duși cu dricul în livada unui afacerist din Giurgiu

Minori de la Casa de Copii, exploatați prin muncă și duși cu dricul în livada unui afacerist din Giurgiu

Copii fără părinţi, lăsaţi să fie ciuruiţi de ploşniţe şi trimişi să muncească pe moşia unui afacerist. Se întâmplă la Giurgiu, unde sunt suspiciuni că şase minori ar fi fost duşi, cu o dubă care transportă sicrie, să adune fructele din livada unui bărbat care deţine şi o firmă de pompe funebre. Conducerea casei de copii susţine însă că minorii au fost duşi să îşi petreacă o zi din vacanţă la ţară. 

de Raluca Măndoiu    |    Ioana Mircea    |    24 Aug 2023   •   18:42

Cei şase băieţi ai nimănui au fost scoşi din Casa de Copii, pe 11 august şi duşi în localitatea Hodivoaia, la 15 kilometri distanţă. Un sat unde cu greu mai găseşti oameni care să lucreze cu ziua.

Tocmai de aceea, minorii ar fi fost puşi să adune prunele din livada unui om de afaceri. În schimb ar fi primit o bucată de friptură şi o felie de tort. Şefa casei de copii spune însă că băieţii s-s-au distrat toată ziua. Ba chiar au fost puşi să facă şi o compunere despre experienţa trăită, astfel încât să nu existe suspiciuni.

"Activitatea a constat în activităţi în aer liber, copiii s-au jucat cu copiii din împrejurimi. Au făcut un grătar, s-au jucat cu animăluţele din grădină, au dat de mâncare păsărilor din ograda respectivă. Seara s-a terminat cu un foc de tabără", a declarat Claudia Drume, șef centru Casa Albastră.

Citește și: 18 copii rătăciţi pe munte, în Masivul Ceahlău, după ce un adult a greşit drumul. Salvamontiștii din Neamț au intervenit

Cum nu iese fum fără foc, autorităţile au venit să controleze în ce condiţii au părăsit copiii centrul, cu ce au fost transportaţi şi ce proceduri s-au respectat.

Agenţia Judeţeană pentru Plăți și Inspecție Socială Giurgiu a făcut verificări la Casa Albastră, iar raportul cu neregulile constatate a fost înaintat către Ministerul Muncii, dar și cel al Familiei. 

Luna trecută, oamenii legii au mai descoperit nereguli la acest centru pentru copii. Inspectorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență au descoperit că sunt improvizaţii la instalaţia electrică şi evident există riscuri.

Riscul de scurtcircuit şi incendiu nu este unica problemă. Până în urmă cu câteva săptămâni, când au fost făcute renovări, copiii au fost ciuruiți de ploșnițe.

Întâmplător sau nu, dezinsecţia şi renovarea au avut loc imediat după ce autorităţile au anunţat că vor face controale în toate casele de copii şi azilele de bătrâni din ţară.

×
Subiecte în articol: casă de copii Giurgiu
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close