Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Noutăţi la programul Noua Casă 2024 | Anunţul directorului general al Fondului de Garantare pentru IMM

Noutăţi la programul Noua Casă 2024 | Anunţul directorului general al Fondului de Garantare pentru IMM

S-a dat startul la programul Noua Casă 2024! Plafonul de garantare aprobat de Ministerul de Finanțe, în valoare de un miliard lei, a fost alocat celor 16 bănci care s-au înscris în acest program.

de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Feb 2024   •   20:33

Noul program aduce și modificări pentru cei care vor să își achiziționeze o locuință prin Noua Casă 2024.

Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare și a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, a explicat cum se va derula programul şi ce condiţii trebuie îndeplinite. 

"Astăzi a început programul Noua Casă, în sensul că avem un alocat un plafon de un miliard de lei. Față de anul trecut, am mai accesat două bănci, deci practic programul se derulează prin 16 bănci, față de anul trecut, când am avut 14 bănci. Ce noutăți aduce?

În primul rând, s-a scăzut comisionul de gestiune de la nivel de 0,15%/an practic s-a înjumătățit S-a scăzut comisionul unic de analiză 0,15% din valoare a promisiunii de garantare. De asemenea, a crescut nivelul minim de alocare inițială a plafonului de la 2 milioane de lei la 10 milioane de lei, atât pentru finanțatori înrolați pentru prima dată în program, cât și cei mai vechi. Și, pentru prima dată, plafonul de un miliard a fost supra-subscris de cele 16 bănci, care au solicitat 136%.

În momentul în care se va epuiza acest miliard de lei, vom cere suplimentarea atât cât au solicitat cele 16 instituții financiare partenere.

Condiţii pentru a accesa Programul Noua Casă

"Singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească este să nu dețină o locuință cu suprafață utilă mai mare de 50m². Este cel mai avantajos program, în sensul că avansul este cel mai mic 5% pentru creditele până în 70.000 euro, avans 15% pentru creditele între 70 și 140.000 euro și este singura locuință care până în prețul de 120.000 euro, taxa pe valoare adăugată este 9%",a explicat Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare și a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, la Antena 3 CNN. 

 

×
Subiecte în articol: Noua casă 2024
Parteneri
Accident cu șapte victime, pe Podul Basarab din București
x close