Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Operațiunea "Stinge becul". Cum fac ministerele economie la energie

Operațiunea "Stinge becul". Cum fac ministerele economie la energie

Economia începe din capul statului, pe principiul 'faceţi ca noi'. La cererea premierului, miniştrii au început să stingă lumină după lumină, până când s-a lăsat întunericul. Tuturor le place iarna chiar şi în casă. Ministrul mediului preferă 15 grade. Îi place frigul. Experimentul stinge lumina a fost făcut de colegul nostru Alex Vlădescu, realizator Income.

Operațiunea "Stinge becul". Cum fac ministerele economie la energie
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    15 Sep 2022   •   18:23

Am luat ministerele la rând. Prima oprire - Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, unde Marcel Boloş a afişat deja o serie de recomandări la intrarea în instituţie. Angajaţii au aflat astfel că trebuie să stingă becul când ies din încăpere sau să deschidă geamul ca să aerisească, nu să folosească aerul condiţionat.

"O prima măsură va fi inlcouirea corpurilor de iluminat cu leduri, să avem consum eficient. Am formulat un set de recomandări pentru colegi, ce ține de utilizarea corpurilor de iluminat la momentul la care o ședința s-a terminat, să închidem becul, aerisirea să se facă natural și nu cu aparate de aer condiționat", spune Marcel Bolos, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

La ministerul Muncii, economia a început cu o cheltuială. S-au schimbat computerele mai vechi de 10 ani. S-au achiziţionat imprimante multifuncţionale. Şi, pentru câţiva bănuţi în minus la factură, imprimantele au fost mutate pe holuri. Să le folosească mai mulţi.

"A început înlocuirea vechilor becuri cu becuri led, montarea senzorilor de mișcare ca aceste becuri să nu stea aprinse dacă nu trece nimeni pe acolo și înlocuirea echipamentelor, imprimante și calculatoare care aveau o vechime de 8-10 ani, cu unele mai noi care să aibă un consum mai mic. Ne răcorim cu geamul deschis. Pe timp de iarnă, încălzirea este asigurată în toată clădirea.", a precizat Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

La ministerul Transporturilor, angajaţii au aflat că trebuie să scoată totul din priză la încheierea programului. Unii politicieni au luat economia la curent atât de în serios, încât numără şi becurile aprinse din casă.

"Am fost săptămâna trecută, în week-end, la mama acasă și din cele două becuri pe care le avea în baie, doar unul era aprins", spune europarlamentarul Gheorghe Falcă̆.

Ministrul Mediului susţine că va sta în frig la iarnă.

"De 20 de ani, în timpul iernii, stau într-un frig greu de suportat de colegii mei, e temperatura care îmi place mie și în care lucrez cel mai bine", susține Tanczos Barna.

×
Subiecte în articol: becul economie energie ministere
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close