Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Porumbul va fi înlocuit cu o cereală din Africa, în unele zone din România, din cauza secetei

Porumbul va fi înlocuit cu o cereală din Africa, în unele zone din România, din cauza secetei

Românii ar putea mânca produse făcute cu o cereală folosită pentru pâine în Africa. Fermierii din Buzău au fost nevoiți să găsească alternative din cauza secetei.

de Ioana Mircea    |    19 Mai 2023   •   19:52

Principala cereală pentru pâine din Africa a ajuns şi în România. Fermierii din ţara noastră au început să o cultive în locul altor plante, pentru că rezistă mai bine la secetă. În plus, făina este bună şi pentru cei care au alergii. 

Seceta înregistrată în România anul trecut i-a determinat pe agricultori să cultive plante mai rezistente. Așa se face că în județul Buzău vor fi însămânțate în această primăvară peste 1.000 de hectare cu sorg, o plantă care poate înlocui cu succes culturile de porumb.

Citește și: Petre Daea a mâncat roşii nespălate într-un solar din Izbiceni: "Nu uitaţi că sunt specialist" 

Sorg-ul este o plantă cultivată pe suprafețe întinse în Africa, iar costurile de înființare sunt destul de mici. Promițătoare sunt și producțiile, care pot ajunge ușor la 7 tone pentru fiecare hectar cultivat, chiar și în condiții de secetă.

Fermierii au încercat anul trecut să producă porumb sau rapiţă, însă eforturile lor au fost în zadar. Lipsa precipitațiilor a făcut ca majoritatea culturilor să fie distruse. Aşa că au privit spre Africa, acolo unde plantele sunt obişnuite cu seceta. Şi au ales una care a mai fost cultivată în România în urmă cu mulți ani, însă a fost scoasă din cultură.

Este vorba despre sorg, din ale cărui boabe se poate obține o făină fără gluten, fiind folosită în panificație și patiserie. Cultivatorii au trebuit învețe din mers modalitatea de însămânțare dar și de întreținere a culturii. Solul în care va fi plantat sorg-ul trebuie pregătit cu mare atenție.

Preparatele din făină de sorg pot fi consumate fără nicio problemă de persoanele care au intoleranță la gluten. Iar tulpina plantelor poate fi folosită ca furaj pentru animale

×
Subiecte în articol: sorg
Parteneri
Crimă pe stradă, în plină zi! O femeie din Olt a fost ucisă de soț
x close