Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Poveștile cumplite din război, scrise de copiii ucraineni: "Mi-au murit cei doi câini, bunica Galya și orașul meu iubit Mariupol!"

Poveștile cumplite din război, scrise de copiii ucraineni: "Mi-au murit cei doi câini, bunica Galya și orașul meu iubit Mariupol!"

Poveștile cumplite ale războiului provocat de Rusia sunt spuse chiar de copiii ucraineni. Micuții aștern pe hârtie gânduri, sentimente, povestesc că și-au pierdut ființe dragi și trăiesc printre ruine.

Poveștile cumplite din război, scrise de copiii ucraineni: "Mi-au murit cei doi câini, bunica Galya și orașul meu iubit Mariupol!"
Sursa foto: Twitter/ Stratcom Centre UA
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Mai 2022   •   18:56

"Numele meu e Zaharia. Am 9 ani." Aşa-şi începe scrisoarea un copil de 9 ani dintr-un oraş încă neatacat de Federaţia Rusă. Le scrie colegilor săi care au rămas fără casă. Cele 3 pagini au fost publicate chiar de către Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean.

La aproape o mie de kilometri distanţă de Zaharia, un băieţel vorbeşte despre război într-un jurnal. E un copil supravieţuitor al nenorocirii din Mariupol.

Război. Adică jurnal de război. Un jurnal scris de un copil de 8 ani, înșirat pe un caiet de matematică. Fotograful și actorul Yevgeny Sosnovsky din Mariupol a împărtășit lumii întregi bucăți din amintirile și trăirile băiețelului care a supraviețuit celor 70 de zile de război în cel mai îndeplinit loc de pe pământ: Mariupol.
"Mi-au murit cei doi câini, bunica Galya și orașul meu iubit Mariupol!".Și a desenat cu pixul așa cum a văzut el distrugerea orașului și-a iubit Mariupol. Blocuri pe care apoi le-a mâzgălit, tancuri, oameni cu arme și oameni sub blocuri. A desenat Mariupolul așa cum este acum. O ruină.

Actorul a postat caieţelul copiluluiieri, imediat după ce a reuşit să ajungă în Zaporojie. Cel mai probabil și el și băiețelul s-au aflat în acel convor umanitar.

"Am o rană pe spate, pielea este ruptă, o rană pe cap, pielea este ruptă pe braț și o gaură în picior. Am 8 ani."

La o mie de kilometri aproape, în vestul Ucrainei, în regiunea Hmelnytsky, un alt băiat le scrie unele colegi care au rămas fără casă.
"Salut! Numele meu e Zaharia. Am 9 ani. Sunt în clasa a doua. Îmi place foarte mult să joc fotbal și să petrec timp cu prietenii. Totul a fost foarte bine până pe 24 februarie."

"Acum sirenele urlă constant, mama este mereu tristă, iar tata este mereu la lucru. Dar știu că e mai greu pentru tine. Ți-ai pierdut casa și a trebuit să te duci și să-ți lași lucrurile, jucăriile, cărțile. Vreau. să te invit la mine. Voi împărtăși cu voi jucăriile mele și tot ce-mi aveți nevoie. Ne vom plimba voi prezenta prietenilor. fi prieteni, pentru că suntem ucraineni!"

Scrisoarea lui Zaharia a fost împărtășită în mediul virtual chiar de către soția președintelui Zelenski, Olena Zelenska. Până acum, 220 de copii au murit în cele 70 de zile de război

×
Subiecte în articol: Război Ucraina copii povesti
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close