Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cât costă cea mai veche Biblie din lume | Este cel mai valoros manuscris din istorie

Cât costă cea mai veche Biblie din lume | Este cel mai valoros manuscris din istorie

Cea mai veche și aproape completă Biblie ebraică va fi scoasă la licitație. Prețul acesteia ajunge la zeci de milioane de dolari.

Cât costă cea mai veche Biblie din lume | Este cel mai valoros manuscris din istorie
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Ioana Mircea    |    16 Feb 2023   •   19:26

Codex Sassoon, despre care se crede că datează de la sfârșitul secolului al IX-lea sau începutul secolului al X-lea, va fi vândut pentru o sumă estimată între 30 și 50 de milioane de dolari.

De la reapariția sa în 1929, Biblia a fost păstrată în colecția privată a unui elveţian. Acesta devine acum cel mai valoros manuscris vândut vreodată. Cercetătorii care au studiat această Biblie spun că este scrisă în ebraica în care sunt redactate pergamentele Torei.

"Biblia este scrisă pe pergament de un singur scrib pe 792 de pagini. Pergamentul era un strat foarte scump pe care se scriau lucruri. Pe acesta se scriau cărțile în perioada medievală până la apariția hârtiei, când lucrurile au trecut la scrierea și tipărirea pe hârtie.

Citește și: Cât câștigă un călugăr, în România. ”70% îi dai mănăstirii, pentru punga de obște!” 

Dar această carte ar fi necesitat peste 100 de piei de animale pentru a putea fi comandată. Așadar, este un obiect foarte luxos, pe care doar cei mai bogați dintre oameni și-l puteau permite", a spus Sharon Liberman Mintz, consultant Sotheby's.

×
Subiecte în articol: Biblie
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close