Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Preţul uleiului creşte din nou. Până la sfârşitul anului s-ar putea dubla

Preţul uleiului creşte din nou. Până la sfârşitul anului s-ar putea dubla

Produsele de bază înregistrează scumpiri record, în timp ce România umple buzunarele străinilor de bani. Prețul uleiului este din ce în ce mai scump.

Preţul uleiului creşte din nou. Până la sfârşitul anului s-ar putea dubla
Sursa foto: Hepta | MMA / Vlad Stan
de Redacția Antena 3    |    02 Aug 2022   •   18:56

Dacă de la începutul anului şi până acum un litru de ulei este cu 50% mai mare, estimările arată că până la sfârşitul anului preţul actual s-ar putea dubla.

Deşi în România în acest an s-a cultivat o suprafaţă cu 100.000 de hectare mai mare decât anul trecut, producţia estimată este cu cel puţin 500.000 de tone mai mică decât anul trecut.

Motorina s-a dublat, produsele de protecție a plantelor au o creștere de cel puțin 200%, îngrășămintele s-au scumpit cu 500%, iar estimările pentru vânzarea semințelor de floarea-soarelui sunt de 500 de dolari pe tonă, față de 330-340 dolari, cât a fost anul trecut. Dacă se adaugă și costurile procesării, se ajunge la transformarea uleiului de floarea-soarelui într-un produs de lux.

Avertismentul fermierilor. Preţul uleiului va creşte din nou

Fermierii susțin că prețurile foarte mari la ulei se vor resimți din luna septembrie, după recoltarea de floarea-soarelui. Cererea de pe piata va dicta preţurile, iar rezultatele pot fi usturătoare pentru buzunarele noastre.

În plus, Ucraina, care cultiva floarea-soarelui pe o suprafaţă de 9 milioane de hectare, egală cu suprafaţa agricolă totală a ţării noastre, cel mai probabil nu va face export.

×
Subiecte în articol: ulei
Parteneri
Un baraj uriaş de pe fluviul Dnipro a fost aruncat în aer, în Ucraina
x close