Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Prețul uleiului de floarea soarelui s-a dublat: 18 lei/ litrul. Și pâinea se scumpește

Prețul uleiului de floarea soarelui s-a dublat: 18 lei/ litrul. Și pâinea se scumpește

Măsurile de care ne tot vorbesc guvernanţii sunt, practic, paralele cu preţurile. Mai precis, cu cât vedem preţuri mai mari la raft cu atât auzim vorbindu-se mai aprig de măsuri, dar până acum nimic nu s-a ieftinit. E ca şi cum încerci să pui apă în ulei şi te miri că nu se combină.

Prețul uleiului de floarea soarelui s-a dublat: 18 lei/ litrul. Și pâinea se scumpește
de Gabriel Dano    |    28 Mar 2022   •   18:32

Că tot vorbim de ulei, este produsul de bază care s-a scumpit cel mai mult în ultima perioadă. Dacă în ianuarie vorbeam de creşteri de 20% acum, în unele cazuri, preţul pe litru s-a dublat. Pâinea s-a scumpit şi ea, iar creşterile ar putea depăşi chiar 50 de procente. Poate părea un paradox - suntem mari producători de cereale dar avem preţuri uriaşe la produsele finite.

Uleiul s-a scumpit cel mai mult

- ianuarie - 9 lei/ litru

- martie - 18 lei/ litru

Și pâinea se va scumpi mai mult, mai exact cu 50%, potrivit estimărilor specialiștilor.

"România este printre cei mai mari, dacă nu cel mai mare producător de floarea soarelui din Uniunea Europeană şi asta înseamnă că există suficientă cantitate de floarea soarelui pe piaţa locală. Asta nu înseamnă că preţul final la produse pe bază de floarea soarelui nu a crescut.

A crescut în primul rând datorită componentei de cost de producţie pe tot fluxul de producţie. Vorbim în special de creşteri la consumul de energie şi în al doilea rând vorbim şi de o componentă speculativă pentru că această floare şi uleiul se comercializează în tot bazinul Mării Negre şi orice conflict sau orice situaţie atipică, bineînţeles că duce la o astfel de creştere a preţului.

Ce poate să facă statul într-o astfel de situaţie? Poate să ajute probabil categoriile defavorizate, ar fi una dintre soluţii. Este clar că impactul asupra creşterii preţului, în special la uleiul de floarea soarelui, îşi va spune cuvântul pe ceea ce înseamnă coşul zilnic al unei gospodării", a spus Alina Crețu, director APPR, pentru News Hour with CNN.

×
Subiecte în articol: ulei floarea soarelui
Parteneri
ANM anunţă un nou ciclon care ameninţă România
x close