Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Protest în sistemul medical | Mii de angajaţi au pichetat unităţile sanitare

Protest în sistemul medical | Mii de angajaţi au pichetat unităţile sanitare

Protest în sistemul medical chiar în ziua învestirii noului Guvern. Angajații din spitale nu renunță la varianta de a declanșa o grevă generală în toate unitățile medicale.

de Claudia Popovici    |    15 Iun 2023   •   18:51

Astăzi, mii de medici, asistente, infirmiere și personal administrativ au pichetat unitățile medicale cu un ultim avertisment înainte de a întrerupe activitatea medicală.

Medicii vor creșterea tarifului pentru gărzi de la 38 lei pe oră la 100 lei, iar asistentele și infirmierele se plâng că nu au un trai decent după zeci de ani de muncă.

Angajații au ieșit în fața spitalelor pentru a cere salarii și sporuri majorate. Asistentele și îngrijitoarele se plâng că au venituri sub nivelul prevăzut de lege.

"La 2.000 lei luăm noi luăm sporul, deci nu ne avantajează cu nimic. Noi stăm cu 50 de pacienți, eu sunt pe secție de cronici, suntem non-stop cu ei aici", spune o asistentă.

"Salariul meu cu aproximație undeva la 5.000 lei. Facem și ambulanță, lucrăm noaptea, lucrăm de sărbători, lucrăm cu situații deosebit de periculoase și atunci cred că pentru asta am ieșit", spune Andreea Popescu, asistent UPU.

"Condițiile de muncă, faptul că suntem foarte puțini ca și număr de asistenți ATI. Este o clinică grea, dar de multe ori nu reușim să acoperim turele, nu reușim să acoperim toate urgențele și ne mutăm de pe o sală pe alta", a mai spus cineva", a spus Mihaela Dumitru, asistentă ATI.

"S-a scumpit toate. La salariu care îl avem, 2.400 mi se pare foarte puțin", spune o îngrijitoare.

Nemulțumiți sunt și medicii care amenință că nu vor mai face gări suplimentare de la 1 iulie, dacă nu va crește tariful acestora.

"Dacă cuiva i se pare firesc ca în aceeași zi pentru aceeași muncă, dimineața să fi plătit cu 100 lei pe oră și după-amiaza, noaptea, în zilele de sărbători legale etc să fi plătit doar cu 40 lei, este puțin ciudat", spune Florin Chirculescu, medic Spitalul Universitar.

"Noi doar am declanșat o procedură de înștiințare a unităților și a Ministerului Sănătății vizavi de această intenție a medicilor de a demisiona începând cu 1 iulie", a spus Gabriel Predica, Federaţia Solidaritatea Sanitară.

Sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară reprezintă peste 25.000 de membri din toate categoriile de personal. Aceștia nu vor să renunțe la greva generală.

"Noi, în data de 27 vom declanșa greva de avertisment, urmând ca începând cu 1 iulie să declanșăm greva generală", a mai spus Gabriel Predica, Federaţia Solidaritatea Sanitară.

Greva generală în sistemul medical ar însemna amânarea operațiilor și a tratamentelor pe o perioadă nedeterminată, însă vor fi asigurate urgențele.

×
Subiecte în articol: grevă medici
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close