Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cum va schimba referendumul din regiunile ocupate de ruși, cursul războiului dintre Rusia și Ucraina

Cum va schimba referendumul din regiunile ocupate de ruși, cursul războiului dintre Rusia și Ucraina

Referendumul pentru alipirea la Rusia a patru provincii ocupate de armata rusă în Ucraina a început vineri dimineață. Corespondentul CNN Ben Wedeman vine cu detalii pentru Antena 3 cu privire la situația în care, cel mai probabil, rezultatele vor fi în favoarea rușilor.

Cum va schimba referendumul din regiunile ocupate de ruși, cursul războiului dintre Rusia și Ucraina
Sursa foto: Hepta | Sputnik / Ivan Rodionov
de Ioana Mircea    |    23 Sep 2022   •   21:09

Urnele de vot s-au deschis vineri la prima oră în regiunile separatiste din Ucraina. Autoritățile pro-ruse din autoproclamatele Republici Luhansk și Donețk, teritorii ucrainene ocupate de ruşi, organizează referendumul pentru unificarea cu Rusia. Până pe 27 septembrie, scrutinuri similare vor fi organizate şi în Herson și Zaporojie.

Corespondentul CNN, prezent în Harkov a declarat pentru News Hour With CNN ce s-ar putea întâmpla dacă Rusia va câștiga referendumul și care sunt posibilele argumente pentru care Vladimir Putin a recurs la o astfel de strategie.

"Principalul motiv pentru organizarea acestor referendumuri este, bineînțeles, pierderile dramatice suferite de forțele ruse în regiunea Harkov, în primele săptămâni ale lunii septembrie. Cred că acesta a fost modul președintelui Vladimir Putin de a răspunde într-un fel și să ridice miza jocului în acest război.

Locuitorii acestor regiuni ocupate vor vota în favoarea alipirii acestor zone la Rusia. Rusia a spus foarte clar că de îndată ce rezultatele referendumurilor vor fi făcute publice, le vor accepta și că rapid vor lua măsurile necesare pentru a se asigura că aceste părți ale Ucrainei devin părți ale Rusiei.

Problema este că odată ce devin părți ale Rusiei și nu uitați faptul că acestea sunt unități administrative acolo unde se desfășoară acest vot, dintre care unele dintre părțile acestor regiuni sunt încă sub controlul Ucrainei. Ceea ce ar fi putut înseamna o invazie a Rusiei în Ucraina va deveni un război al Ucrainei în interiorul său, din punctul de vedere al Moscovei, părți ale Rusiei.

În urmă cu doar câteva, zile președintele Putin a anunțat această mobilizare parțială în armată, chemând la arme de 300 de mii de rezerviști. Dacă acest lucru se întâmplă, dacă votul merge până la capăt, iar Rusia decide că aceste părți ale Ucrainei devin părți ale Rusiei, există un pericol real ca președintele rus să decidă să ducă un război împotriva forțelor ucrainene în interiorul Rusiei, pe teritoriul rusesc și poate în aceste condiții va anunța o mobilizare totală", a afirmat, Ben Wedeman.

×
Subiecte în articol: referendum Război Ucraina
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close