Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN România se pregătește să achiziționeze avioane de luptă F-35 pentru apărarea națională

România se pregătește să achiziționeze avioane de luptă F-35 pentru apărarea națională

România va cumpăra avioane de luptă F-35. Este decizia luată astăzi în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), iar o dată estimată ar fi 2030.

de Ştefan Petrică    |    11 Apr 2023   •   18:33

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) au aprobat, marți, Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a, a informat Administrația Prezidențială.

Deocamdată nu se știe câte avioane F-35 se vor cumpăra, dar necesarul țării noastre după 2030 ar fi undeva la 32 până la 48 de aparate de zbor.

Avioanele de luptă F-35 sunt de ultimă generație, considerate invizibile pentru radare, dotate cu motoare foarte puternice și pot atinge și viteze de 2.000 de kilometri pe oră.

În materie de capabilități de luptă, acest avion are sistem de lansare de rachete aer - aer sau aer - sol cu o capacitate de 180 de proiectile.

Citește și: Ce s-a discutat în ședința CSAT convocată de Klaus Iohannis | Ultimele decizii legate de războiul din Ucraina 

De asemenea, avionul este dotat și cu sisteme de bruiaj.

În funcție de configurație prețurile variază între 70 de milioane de dolari și 90 de milioane.

În lipsa unei negocieri și a unui contract, nu se cunoaște deocamdată cât va achita țara noastră.

Polonia a semnat un contract pentru 32 de astfel de avioane și va plăti 4,6 miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: avioane f-35 CSAT apărare anti-aeriană
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close