Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Premieră politică pentru România în 2023 | Rotativa guvernamentală între PSD şi PNL

Premieră politică pentru România în 2023 | Rotativa guvernamentală între PSD şi PNL

Premierul Nicolae Ciucă va schimba locul de la cârma Guvernului României cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, în luna mai a anului 2023, după ce își va da demisia.

Premieră politică pentru România în 2023 | Rotativa guvernamentală între PSD şi PNL
Sursa foto: Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Ian 2023   •   19:44

Rotativa guvernamentală va avea loc deoarece actualul premier își va da demisia, urmând ca președintele PSD să treacă din nou Guvernul prin Parlament. 

La acel moment, un post de secretar general al Guvernului și un post de vicepremier vor merge la Partidul Național Liberal (PNL).

În acest moment, ambele sunt deținute de Partidul Social Democrat (PSD).

Schimbarea aduce discuții privind posturile în Ministere, pentru că în acest moment este pus în acțiune un protocol, o primă variantă luată în discuție. 

Aceasta prevede ca Finanțele și Transporturile să meargă la liberali, așa cum s-a agreat, iar Justiția și Ministerul Investiților și Proiectelor Europene să meargă la social-democrați. 

Însă, această variantă este cea mai puțin probabilă să se întâmple.

Cea de-a doua variantă prevede schimbarea doar a conducerii de la Ministerul de Finanțe și cel al Justiției, dat fiind faptul că cele două partide sunt mulțumite, în acest moment, cu miniștrii puși la Ministerul Investiților și Proiectelor Europene și Ministerul Transporturilor. 

În ultima variantă posibilă, nimic nu s-ar schimba odată cu rotativa guvernamentală.

În acest moment nu s-a luat o decizie concretă, în lunile următoare urmează ca liderii coaliților să discute, pentru că, până în mai, trebuie luată decizia finală. 

 

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu Nicolae Ciucă PNL PSD
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close