Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Șeful Agenției ONU, după ultimele bombardamente la centrala nucleară Zaporojie: "Vă jucați cu focul!"

Șeful Agenției ONU, după ultimele bombardamente la centrala nucleară Zaporojie: "Vă jucați cu focul!"

Centrala nucleară Zaporojie va fi inspectată de experții de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Noi 2022   •   19:14

Verificările au loc în contextul în care centrala, cea mai mare din Europa, a fost din nou ținta bombardamentelor pentru care ucrainenii și rușii se acuză reciproc încă din luna martie. 

"Oricine se află în spatele acestui atac trebuie să înceteze imediat. Vă jucați cu focul!", a avertizat șeful AIEA, Rafael Grossi

Moscova, la rândul său, a anunțat chiar că există pericolul producerii unui accident nuclear la centrala de la Zaporojie.

Potrivit autorităților ruse, Ucraina ar fi lansat mai mult de 20 de obuze care au distrus acoperișul unei clădiri din apropierea reactoarelor 4 și 5.

"Regimul de la Kiev nu oprește provocările pentru a crea amenințarea unui dezastru artificial la centrala nucleară Zaporojie. Bombardamentul a venit din direcția Marhaneț, regiunea Dnipropetrovsk, controlată de forțele armate ale Ucrainei", spune Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerul rus al Apărării.

Rusia, ale cărei trupe controlează teritoriul centralei nucleare, anunță că va permite specialiștilor ONU să verifice instalațiile de la Zaporojie, după bombardamentele de la sfârșitul săptămânii.

Operatorul rus de energie nucleară precizează însă că inspecția va putea viza doar securitatea nucleară și că inspectorilor Agenției ONU nu le va fi permis accesul în alte zone ale centralei.

×
Subiecte în articol: Zaporojie Igor Konașenkov Rafael Grossi
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close