Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Republicanii din Congresul SUA prezintă traseul presupusei mite de la Puiu Popoviciu pentru Hunter Biden, la o zi după ce Donald Trump a fost găsit vinovat de abuz sexual

Republicanii din Congresul SUA prezintă traseul presupusei mite de la Puiu Popoviciu pentru Hunter Biden, la o zi după ce Donald Trump a fost găsit vinovat de abuz sexual

Alegerile prezidențiale din Statele Unite au loc peste mai bine de un an, însă lupta electorală între republicani și democrați a început deja.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Mai 2023   •   19:32

La o zi după ce Donald Trump - care și-a confirmat intenția de a candida, din nou, pentru Casa Albă - a fost găsit vinovat în instanța de judecată pentru abuz sexual, republicanii din Comisia de Supraveghere a Camerei Reprezentanților l-au acuzat pe Joe Biden de mijlocirea unei presupuse mite de un milion dolari.

Mita ar fi ajuns la Hunter Biden (foto, stânga), fiul actualului președinte, iar banii ar fi provenit de la omul de afaceri român Gabriel "Puiu" Popoviciu.

Acești bani ar fi fost transferați în perioada în care actualul lider de la Casa Albă era vicepreședinte al SUA în administrația lui Barack Obama.

Citește și: Donald Trump, găsit vinovat de abuz sexual și defăimare în procesul intentat de jurnalista E. Jean Carroll

Mai exact, după vizita vicepreședintelui Biden în România, din 2014, când liderul american a salutat lupta anticorupție de la București.

La momentul respectiv, Popoviciu însuși era cercetat pentru fapte de corupție de către procurorii DNA.

"În timp ce vicepreședintele Biden ținea prelegeri în România despre politicile anticorupție, în realitate, s-a dovedit un vehicul publicitar pentru fiul său și pentru familia lui, pentru a colecta bani. Hunter Biden și asociații săi au valorificat o relație profitabilă cu un român care a fost cercetat și, ulterior, condamnat pentru corupție în România. Familia Biden a primit peste un milion de dolari în această înțelegere", susține James Comer, republican, șef al Comisiei de Supraveghere a Camerei Reprezentanților.

În memorandumul publicat de această comisie, congresmanii republicani prezintă o cronologie a colaborării dintre familia Biden şi Gabriel Popoviciu.

Republicanii au publicat cronologia presupusei mite pentru Hunter Biden

Astfel, în 21 mai 2014 vicepreședintele Biden a vizitat România și a susținut celebru discurs în care a spus: "Corupția este un cancer!"

În acea perioadă, Gabriel Popoviciu era cercetat pentru fapte de corupție de către DNA.

În 28 septembrie 2015, vicepreședintele Biden l-a primit pe președintele României, Klaus Iohannis, la Casa Albă. După cinci săptămâni, Bladon Enterprises Limited, firmă a lui Popoviciu, a început să transfere bani către Robinson Walker, firmă a asociatului lui Hunter Biden.

Din noiembrie 2015 până în mai 2017, Bladon Enterprises a plătit către Robinson Walker 3 milioane de dolari.

Din conturile Robinson Walker au fost transferați către conturi ale familiei Biden 1,03 milioane dolari.

Hunter Biden, care este, și el, avocat, l-a ajutat la vremea respectivă pe Gabriel Popoviciu să își construiască apărarea în procesul din România.

Puiu Popoviciu, condamnat pentru corupție, cu tot ajutorul de la Hunter Biden

Grație demersurilor lui Hunter Biden, în apărarea lui Popoviciu s-a implicat și Louis Freeh, fost director FBI, care a venit la București pentru a ajuta la strategia de apărare în fața judecătorilor Curții Supreme de Justiție.

Însă, în cele din urmă, omul de afaceri român a fost condamnat de instanța menționată la o pedeapsă de 7 ani închisoare, în dosarul "Băneasa", în anul 2017.

De atunci, Popoviciu se sustrage executării pedepsei, aflându-se pe teritoriul Marii Britanii.

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close