Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cum trăiesc ucrainenii sub ameninţarea războiului cu Rusia

Cum trăiesc ucrainenii sub ameninţarea războiului cu Rusia

Dacă un referendum ar avea loc astăzi în Ucraina, peste 60% dintre cetățeni ar vota pentru aderarea ţării lor la Uniunea Europeană, în timp ce 30% ar rămâne atașați de Rusia. Procentele sunt opuse faţă de acum un deceniu, când ucrainenii apropiați de Uniunea Europeană erau în minoritate. Schimbarea de percepție nu convine Moscovei şi de aici tensiunile dintre cele doua state.

Cum trăiesc ucrainenii sub ameninţarea războiului cu Rusia
Sursa foto: captură Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Feb 2022   •   18:40

În estul Ucrainei, când vântul bate spre zona separatiștilor pro-ruși, localnicii ridică în aer steaguri uriașe ale țării lor, cu ajutorul baloanelor. Vor să le arate rebelilor că acolo este în continuare Ucraina. La fel se întâmplă şi în peninsula Crimeea, teritoriu anexat ilegal de Rusia în 2014.

În 2014, timp de aproape o lună, separatiştii proruşi au controlat oraşul Mariupol. Câteva luni mai târziu, după ce autorităţile de la Kiev au reluat controlul asupra portului, Mariupol a fost ţinta unor bombardamente. Cel puţin 30 de oameni au murit atunci. 

După opt ani de război, viziunilor localnicilor s-au schimbat radical. Cristi Popovici şi Bogdan Jujatu au arătat cum văd ucrainenii viitorul lor european 

Unul dintre scenariile analiştior militari arată că Rusia ar putea invada dinspre Marea Azov pentru a cuceri oraşul Mariupol şi a-şi crea un culoar terestru liber către peninsula Crimeea, anexată deja de Federaţia Rusă din 2014.

Aceeaşi situaţie este şi la Kramatorsk, oraş în care majoritatea localnicilor aveau, pe timpuri, viziuni pro-ruse. Localnicii din Kramatorsk votează tot mai mult pentru candidaţi pro-Ucraina.

Autorităţile de la Kiev cer Occidentului ajutoare militare mult mai consistente ca până acum. Lipsa muniţiei este una dintre cele mai grave probleme ale forţelor ucrainene.

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia razboi
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close