Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Cum se pregătesc furnizorii pentru iarnă și de ce au explodat prețurile la energie. Bogdan Badea, președinte Hidroelectrica: "Este o iarnă ca oricare alta"

Cum se pregătesc furnizorii pentru iarnă și de ce au explodat prețurile la energie. Bogdan Badea, președinte Hidroelectrica: "Este o iarnă ca oricare alta"

Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica, a explicat cum s-a pregătit compania pentru această iarnă, dar și care a fost motivul pentru care prețul energiei electrice a explodat pe piața din România.

Cum se pregătesc furnizorii pentru iarnă și de ce au explodat prețurile la energie. Bogdan Badea, președinte Hidroelectrica: "Este o iarnă ca oricare alta"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Andreea Ştefan    |    29 Sep 2022   •   11:34

"Hidroelectrica an de an s-a pregătit pentru programul de iarnă. Asta înseamnă că focusul a fost pe acumularea unor rezerve de apă suficient de confortabile, de cele mai multe ori peste obligațiile pe care le avem, astfel încât să fim capabili să facem față la vârfuri de consum punctuale sau ori de câte ori suntem ceruți de dispecerul național.

Anul acesta a fost o secetă prelungită. (...) Partea bună este că au început să se vadă ploi și deja Hidroelectrica, în această perioadă, acumulează și continuă să crească rezerva de apă. Suntem undeva la peste 70% și focusul va fi să acumulăm cât mai mult.

Nu vedem niciun motiv pentru această iarnă nici de panică, nici de întreruperi punctuale de consumatori. Este o iarnă ca oricare alta. Datoria noastră ca și companie este să gestionăm aceste crize meteorologice cu care ne confruntăm în fiecare an. (...) Hidroelectrica este pregătită pentru iarnă. Vom face față la orice fel de solicitări.

În paralel, vom continua și în cea de-a doua calitate pe care o avem, aceea de furnizor de energie electrică, să creștem portofoliul de clienți și să încercăm să ne orientăm și către această categorie, pentru că decizia pe care am luat-o acum câțiva ani de a intra în zona de furnizare a fost tocmai pentru a scurta drumul energiei de la producător la consumatorul final.

Am observat de-a lungul timpului că în foarte multe situații, deși nu numai Hidroelectrica, toate companiile, toți marii producători au vândut energie predictibilă, au vândut din timp, au vândut la niște prețuri rezonabile, comportamentul pe partea cealaltă a mesei nu a fost unul prudent, ci mai mult s-a preferat achiziționarea din piețe volatile, din piețe cum este piața pentru ziua următoare, fapt ce a generat, de fapt, în acest an și anul trecut această creștere explozivă a prețurilor", a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica, în cadrul conferinţei Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică.

Rezerve de energie pentru iarnă și resurse de independență energetică| Conferinţă naţională “România Inteligentă”

Asigurarea înmagazinării de gaze - obiectiv de etapa indeplinit. Ce urmează? Noile rute de aprovizionare cu gaze - alternative de criză sau soluții pe termen lung? Reprezentanți ai Guvernului României, Parlamentului Românei, ANRE, companiilor relevante din domeniul transportului de gaze naturale si înmagazinarii subterane a gazelor naturale din România vor interacționa în mod direct în plenul conferinței.

Publicată de Antena 3 pe Miercuri, 28 septembrie 2022

×
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close