Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate De la ce apare ficatul gras | Ce trebuie să ştim înainte să mergem la o ecografie abdominală

De la ce apare ficatul gras | Ce trebuie să ştim înainte să mergem la o ecografie abdominală

Astăzi vorbim despre rolul ecografiei în diagnosticarea ficatului gras sau a ficatului mărit. Radiologul Costina Enescu ne spune de la ce apare ficatul gras şi cum ar trebui să monitorizăm această afecţiune.

De la ce apare ficatul gras | Ce trebuie să ştim înainte să mergem la o ecografie abdominală
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    06 Apr 2022   •   10:52

"Ecografia este un examen relativ ieftin, comparativ cu restul investigaţiilor imagistice. Ficatul gras înseamnă o încarcare a celulelor hepatice cu grăsimi.

La ecografie, numim această încărcare grăsoasă a ficatului steatoză hepatică. De obicei, aceasta se asociază cu mărirea în dimensiune a ficatului", a spus Costina Enescu, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Semne care indică o steatoză hepatică

"Pacienţii ajung la noi atunci când analizele hepatice nu sunt în regulă. Când avem trigliceridele, colesterolul mărit. Atunci descoperim acest ficat gras. 

Ficatul gras este periculos pentru sănătatea noastră, dacă nu luăm măsuri la timp. Ar fi bine să facem analizele de rutină.

Stadiile unei steatoze hepatice

"Aceste aspecte le putem vedea ecografic. În funcţie de acestea, ajungem să clasificăm încărcarea cu grăsime a ficatului. 

De reţinut este că trebuie să facem analizele de laborator, tratament şi ecografie. Bineînţeles, trebuie să avem şi un regim alimentar.

Cum putem diagnostica pietrele la fiere

Atunci când organismul nu evacuează în mod corect lichidul biliar în tubul digestiv se formează calculii biliari. 

La ecografie putem diagnistica prezenţa acestor calculi biliari. Complicaţia de bază este colecistita acută. 

Ce înseamnă colecistita acută

Înseamnă o inflamaţie a peretelui colecistului. Pacientul se prezintă în urgenţă cu dureri mari la nivelul abdomenului. Ecografia este investigaţia imagistică de bază. Imediat după diagnosticare este necesară intervenţia chirurgicală. 

Ce trebuie să ştim înainte să mergem la o ecografie abdominală

Atunci când mergem la ecografie, nu trebuie să mâncăm cu 5-6 ore înainte. Nu se consumă cafea şi nici nu se fumează", a mai spus radiologul. 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Costina Enescu ficat
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close