Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Cum ne protejăm copiii de COVID când merg la şcoală. Dr. Dan: "Sunt reguli de aur pe care orice părinte trebuie să le stabilească"

Cum ne protejăm copiii de COVID când merg la şcoală. Dr. Dan: "Sunt reguli de aur pe care orice părinte trebuie să le stabilească"

A început şcoala şi mulţi părinţi se gândesc ce au de făcut pentru a-şi proteja copiii de varianta Delta a coronavirusului. Pediatrul Amelia Dan ne va spune ce avem de făcut pentru ca ai noştri copii să nu se îmbolnăvească la şcoală, dar şi care sunt noile simptome ale infecţiei cu SARS-CoV-2, care ar trebui să ne îngrijoreze.

Cum ne protejăm copiii de COVID când merg la şcoală. Dr. Dan: "Sunt reguli de aur pe care orice părinte trebuie să le stabilească"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    21 Sep 2021   •   10:49

"În primul rând este important să se stabilească nişte reguli de igienă, în care spălatul mâinilor foarte des să fie regulă de aur. 

În privinţa pacheţelului şi mâncatul la şcoală, nu am nimic de obiectat, atât timp cât nu se împrumută sandwich-ul sau sticluţa cu apă de la unul la celălalt. Tocmai de aceea, părintele trebuie să stabilească reguli înainte ca cei mici să meargă la şcoală. 

De asemenea, părintele trebuie să fie informat dacă există un caz de infecţie respiratorie în clasă, iar părinţii ai cărui copil este bolnav să-l ţină acasă", a spus medicul pediatru Amelia Dan, marţi, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Strănutul repetat, caracteristic noii variante Delta

"Simptomatologia clinică este comună cu a infecţiilor respiratorii: dureri de cap, secreţii nazale abundente şi strănutul repetat. Dacă avem salve de strănuturi la copilul care nu este alergic, deja avem un semnal de alarmă.

Se pare că aceste strănuturi repetate sunt o caracteristică pentru infecţia cu noua variantă Delta, mai puţin decât pierderea mirosului şi gustului.

Nu este obligatoriu ca infectarea cu varianta Delta să fie însoţită de pierderea mirosului. S-au făcut o serie de studii conform cărora, în cazul celor nevaccinaţi tusea persistentă este clar semnul de infecţie, iar pentru cei care sunt vaccinaţi, fie cu o doză sau cu schema completă, persistă strănutul", mai spune dr. Amelia Dan.

Dr. Dan: "Nu ne dăm seama dacă este viroză sau COVID-19"

"Din punct de vedere clinic, nu prea ne dăm seama dacă este viroză sau COVID-19, pentru că simptomele sunt comune. Copiii au inclusiv simptome digestive şi noi o putem cataloga ca o enteroviroză. Evoluţia, însă, este cea care ne face să ne gândim la o infecţie cu SARS-CoV-2", a mai precizat medicul.

Masca la şcoală, o necesitate

"Masca la şcoală s-a stabilit că trebuie purtată de cei care au simptome. Dacă strănutăm, curge nasul sau tuşim, trebuie să stăm cu masca pe faţă. Pentru copiii care au plexiglas, în această situaţie masca nu mai este necesară, dar dacă sunt 30 de copii în clasă şi stau unii lângă ceilalţi, atunci să poarte şi mască. 

Copiii vor lua ca atare purtatul măştii şi vor înţelege că este parte din aceste vremuri pe care le trăim. Este o pandemie şi trebuie să o trăim ca atare", a mai explicat medicul.

×
Parteneri
Copil cu o boală extrem de rară, internat la Timişoara
x close