Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Semnele care vă arată că suferiţi de o tromboză venoasă profundă. Dr. Nechifor: "Apare brusc şi duce la deces"

Semnele care vă arată că suferiţi de o tromboză venoasă profundă. Dr. Nechifor: "Apare brusc şi duce la deces"

Astăzi aflăm tot ce trebuie să ştim despre tromboza venoasă profundă. Radiologul Rareş Nechifor ne spune care sunt cauzele, dar şi simptomele. E important să ştim că această afecţiune duce la deces dacă nu este tratată.

Semnele care vă arată că suferiţi de o tromboză venoasă profundă. Dr. Nechifor: "Apare brusc şi duce la deces"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    17 Mai 2022   •   10:53

"Tromboza venoasă profundă este o afecţiune gravă, pe care oricine poate să o aibă. Desigur, există nişte factori determinanţi.

În esenţă, înseamnă formarea unor cheaguri de sânge în venele mari de la nivelul picioarelor sau a pelvisului.

Sunt acele cheaguri care vor bloca circulaţia sângelui, iar dacă se fragmentează, pot migra şi pot fi impinşi până în plămâni, producând astfel embolia pulmonară", a spus medicul Rareş Nechifor, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Cauzele trombozei venoase

Cauzele pot fi multiple, precum cauza genetică, excesul de estrogen, dar şi imobilizarea la pat. 

Dacă călătorim cu avionul sau cu maşina mai mult de patru ore, creşte semnificativ riscul de tromboză. Pacienţii din spitale, care au suferit o intervenţie chirurgicală sau un traumatism şi sunt nevoiţi să stea mult timp în pat, sunt expuşi.

Legătura dintre varice şi tromboza venoasă profundă

Varicele sunt o altă cauză, însă una secundară. Şi ele pot produce această tromboză, dar sunt cauze mult mai importante. 

Tromboza venoasă profundă poate duce la deces. 30% dintre pacienţii care fac tromboză venoasă produndă îşi pierd viaţa, iar 50% rămân cu sechele pe viaţă.

Simptomele trombozei venoase

Simptomele, precum un picior umflat şi dureros, o respiraţie dificilă sau o tensiune redusă, sunt semne care ar trebui să ne ducă imediat la medic. Este o afecţiune ce se produce brusc şi nu întotdeauna neprezentarea la medic este o cauză de mortalitate. 

Prevenţia trombozei venoase

În primul rând, să ne hidratăm şi să nu stăm prea mult timp în aceeaşi poziţie. Femeile să evite anticoncepţionalele. Dacă există şi o predispoziţie moştenită din familie, riscul este şi mai mare. 

Tratamentul trombozei venoase

Tratamentul trebuie făcut la timp. Dacă este făcut la timp, pacientul se vindecă. Tratamentul este anticoagulant, care nu dizolvă cheagul de sânge format, ci impiedică ca el să nu mai crească. 

Un tratament trombolitic, care este injectat în interiorul cheagului de sânge şi permite dizolvarea lui. Acest tratament este relativ nou în România şi ţine de radiologia intervenţională. Există doar o mică înţepătură de ac. Chirurgia în astfel de cazuri este foarte delicată.

Dacă s-a refăcut axul vascular, pacientul chiar trebuie să ducă o viaţă normală. Să se hidrateze şi să nu fumeze", a mai spus medicul.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close