Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Afaceri rusești în mandatele lui Traian Băsescu. Obiective strategice ale României, predate oligarhilor ruși

Afaceri rusești în mandatele lui Traian Băsescu. Obiective strategice ale României, predate oligarhilor ruși

Mihai Gâdea a prezentat, în această seară, la Sinteza zilei obiectivele strategice care au fost predate în mâinile oligarhilor ruși în timpul mandatelor lui Traian Băsescu. Ce bani au ajuns în România și la cine? Cine sunt oamenii cumpărați de Moscova? Cine sunt cei care au oferit lucrurile cele mai importante ale țării rușilor.

Afaceri rusești în mandatele lui Traian Băsescu. Obiective strategice ale României, predate oligarhilor ruși
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Gabriel Dano    |    29 Mar 2022   •   22:30

"Haideți să vedem, în timpul mandatelor lui Băsescu, ce obiective strategice au ajuns la ruși și apoi veți afla detaliile. Avem câteva hărți foarte importante care ne arată cum oligarhi de vârf de la Kremlin au fost serviți cu obiectivele strategice ale României.

Și, de asemenea, vom asculta interceptări cu Udrea și o serie de oameni apropiați de-ai lui Băsescu în discuții cu oligarhii pentru a lua șpăgi. Uluitor!", a spus Mihai Gâdea.

  • Rafinăria RAFO ONEȘTI (2009) -> Iakov Goldovskiy
  • ALOR Oradea (2000) -> Oleg Deripaska -> Roman Abramovici -- vândută în 2006
  • Mechel (2013) - 5 combinate siderurgice --> Invest NIkarom --> Victor Chumakov & Stevlana Chumakova
  • Grupul Polyus Gold --> Mihail Prokhorov (2012)

În 2009, RAFO ajunge în protofoliul companiei rusești Petrochemical Holding, deținută de oligarhul Yakov Goldovsky. În 2015, Petrochemical Holding a anunțat că va închide și va vinde la fier vechi rafinăria de la Onești care avea datorii de peste 312 milioane lei și pierderi de 287 milioane lei.

Oligarhul rus Yakov Goldovsky, apropiat de regimul Putin, a vândut rafinăria în 2016 unui basarabean, Vitali Cebanu, un apropiat al lui Renato Usatîi. Basarabeanul a revândut apoi rafinăria unui belgian, Daniel Goldenberg, acesta fiind patronul firmei Result-4-You BVBA, fost membru în Consiliul de Administrație al RAFO. După mai multe peripeții și insolvețe, în 2020, rafinăria a fost preluată de compania Roserv Oil, deținută de Gruia Stoica, cu suma de 6 milioane de dolari. Cu toate acestea, rafinăria nu a fost încă repornită, notează Ziare.com.

Roman Abramovici a fost implicat, la rândul său, în mai multe firme care au avut afaceri în România. În aprilie 2000, compania Rus-Al (Ruskii Aluminii), la care Abramovici deținea 50% din acțiuni, a cumpărat fabrica de alumină Alor Oradea pentru aproximativ 10 milioane de dolari. Rus-Al a mai investit 5 milioane de dolari în întreținerea fabricii, dar producția a fost oprită în ianuarie 2002, când Alor Oradea a fost închisă.

Compania Mechel a început din 2003 să strângă în portofoliul ei combinatele Mechel – Câmpia Turzii (INSI), Mechel – Târgovişte (COS), Ductil Steel – Oţelu Roşu, Ductil Steel – Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel – Reparaţii Târgovişte.

Patronată de Igur Zyuzin, unul dinte cei mai bogați ruși, Mechel avea, în anul 2010, aproximativ 7.000 de angajați în România. După problemele companiei rusești cu Putin, în 2013, Mechel cedează activele sale din România unei firme de apartament, pentru 50 de euro.

 

 

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close