Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Ciclon mediteranean peste România! | Alertă de ultimă oră de la ANM | Prognoza meteo actualizată

Ciclon mediteranean peste România! | Alertă de ultimă oră de la ANM | Prognoza meteo actualizată

ANM a emis o nouă alertă meteo pentru mai multe judeţe din ţară. Iată ce zone sunt vizate de cod galben de ploi şi vânt puternic.

de Claudia Popovici    |    18 Apr 2023   •   21:48

Ploile care au adus probleme în mai multe zone din ţară nu se vor opri curând. Meteorologii au anunțat încă un cod galben. În Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași ar putea să plouă cât pentru o lună întreagă până mâine seară.

"Într-adevăr, în mai puțin de o oră va intra în vigoare atenționarea meteorologică de cod galben, care rămâne în vigoare până mâine după-amiază, la ora 18:00 și vizează într-adevăr partea de sud-est a țării, pentru că în Dobrogea și în sud-estul Munteniei vorbim de cantități de precipitații care, prin acumulare, în aceste ore, pot depăși 25-30l/m² izolat peste 40l/m², în condițiile în care zona Dobrogei este una secetoasă și în mod obișnuit pentru o luna aprilie, cantitățile se apropie de 45-50l/m².

Până joi seară, la ora 20:00 vorbim practic de zona din partea de centru, sud și est a țării, acolo unde, de asemenea, cantitățile de apă pot cumula 10-15l/m² îndeosebi în zonele de deal și de munte.

Atenție mare, deci și pentru stratul de zăpadă care în condițiile în care mai avem și cantități sub formă de ploaie, cu siguranță riscul este unul semnificativ, iar la altitudini mari, mai mari de 1.700m vorbim de posibilitatea să consemnăm precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Și nu în ultimul rând, și vântul va fi de interes, mai ales în partea de est și sud-est a țării, dar și în zona montană înaltă, cu viteze de 45-55km/h din punct de vedere termic, vorbim de valori care mâine și ploi, chiar și până sâmbătă, se vor apropia de normalul termic.

ANM, prognoza meteo: Cum va fi vremea în România

Joi, o ușoară încălzire, cu valori de temperaturi de 12, până la 20 grade, inclusiv în Capitală 17-19 grade pentru ca săptămâna viitoare, așa cum arată și actualizarea estimărilor pentru intervalul 24 aprilie-1 mai, să aducă, în medie, temperaturi ușor peste ceea ce ar fi normal și mai ales pentru ziua de 1 mai cu siguranță ne întrebăm cum va fi atunci, la acest moment, temperaturile, în medie la scara întregii țări, la nivelul maximelor între 18 până la 22 grade în Capitală, de asemenea, 18-20 grade.

Pe măsură ce înaintăm și spre ultima lună de primăvară, în medie, temperaturile mai cresc. Dacă media climatologică a unei luni aprilie este de 9,2 grade, iată că luna mai aduce 14,9 grade o creștere semnificativă, astfel încât în luna mai, cea mai caldă luna primăverii, să vorbim și de temperaturi care caracterizează practic o zi de vară, cu posibilitatea să consemnăm chiar zile în care să avem valori la nivelul maximelor apropiate de 25 grade sau chiar peste 25 grade", a spus Elena Mateescu, directorul ANM, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: ANM prognoza meteo vremea in romania
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close