Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Ce ar fi putut duce la prăbușirea MIG-ului 21 LanceR și a elicopterului IAR 330-Puma. Explicațiile fostului pilot Romeo Lupu

Ce ar fi putut duce la prăbușirea MIG-ului 21 LanceR și a elicopterului IAR 330-Puma. Explicațiile fostului pilot Romeo Lupu

Fostul pilot SMURD Romeo Lupu a vorbit, în această seară la Sinteza zilei, despre cauzele care ar fi putut duce la cele doua catastrofe aviatice petrecute în Dobrogea.

Ce ar fi putut duce la prăbușirea MIG-ului 21 LanceR și a elicopterului IAR 330-Puma. Explicațiile fostului pilot Romeo Lupu
de Gabriel Dano    |    02 Mar 2022   •   23:48

"Este foarte greu de dat un verdict, pentru că informațiile noastre sunt foarte puține. Putem doar să spunem cauze posibile și cu un procent mai mare pentru cel pe care eu personal îl interpretez din ceea ce am văzut la televizor.

În acest moment știm cu certitudine că sunt niște condiții meteo nefavorabile, lucru pe care l-a spus prin stația radio și pilotul elicopterului. Pentru cei care zboară elicopterul, dar nu numai - pentru întreaga aviație, condițiile meteorologice din această seară, respectiv o temperatură a aerului între 0 și - 10/-15 grade și cu umiditate foarte mare, înseamnă condiții de givraj.

Uneori chiar și un pic peste 0 înseamnă condiții de givraj, adică la 1-2 grade. Dacă la sol sunt 1-2 grade, pe verticală temperatura scade în medie cu 6,5 grade la 1.000 de metri, asta înseamnă că și MIG-ul 21 și elicopterul au avut o evoluție într-o zonă de givraj.

Este o probabilitate foarte mare și aici s-ar putea să fie cauza. Dar nu putem exclude nici celelalte cauze pe care le-au exprimat alții care știu câte ceva din aviație", a explicat Romeo Lupu.

Un avion MiG 21 LanceR și elicopterul care a plecat în cautarea lui s-au prăbușit în zona Dobrogei.

O aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei. Oficialii MApN nu au confirmat inițial prăbușirea avionului, ci doar e elicopterului.

Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.

Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.

Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.

Din păcate, toți cei 7 militari de la bordul elicopterului și-au pierdut viața.

 

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei MIG IAR 330 Puma
Parteneri
Surpriză în ultimul sondaj pentru Primăria Bucureşti!
x close