Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Saltele distruse, pereţi mucegăiţi, mâncare alterată. 19 copii evacuaţi de urgenţă din două centre de plasament din Timiş

Saltele distruse, pereţi mucegăiţi, mâncare alterată. 19 copii evacuaţi de urgenţă din două centre de plasament din Timiş

Două centre în care erau găzduiți 19 copii au fost închise temporar, marți, de autoritățile din județul Timiș, în urma unor nereguli de funcționare majore. Iată imaginile.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Iul 2023   •   22:18

În cea de-a doua zi a controalelor dispuse de prefectul județului Timiș, Mihai Rițivoiu, au fost descoperite nereguli grave. Una dintre ele se a fost descoperită la Casa de tip familial Sfântul Anghel Mihai din Jimbolia. Acolo vorbim de cinci copii care erau cazați în saltele deteriorate, pătate, uzate, calorifere cu rugină, băi insalubre și foarte mult mucegai.

Autoritățile, după ce au descoperit toate aceste nereguli, au decis ca trei dintre acei copii să plece brusc, mâine, în tabără, până ce toate aceste nereguli vor fi schimbate. Mai exact, copii au fost trimiși în județul vecin, pe banii fundației, într-o minivacanță, deși de relocarea acestora ar fi trebuit să se ocupe primăria condusă de Dominic Fritz.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Ceea ce este însă cu adevărat șocant este faptul că s-a ajuns în situația în care copiii preluați de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș să fie cazați în condiţii de nedescris. Vorbim de centrul de plasament de la Lugoj. Ei bine, astăzi, inspectorii de control au descoperit lucruri absolut îngrozitoare. Vorbim de mucegai în strat gros, miros de mucegai, saltele rupte, condiții practic precare de igienă.

Vorbim de 14 copii care sunt cazați în acest centru de plasament, copii care au fost luați din locuri unde poate erau în pericol, copii abuzați, copii din familii defavorizate și erau cazați în locuri total nepotrivite pentru ei, în spații care ar fi putut să le dăuneze până la urmă chiar și sănătății. Până în acest moment nu se ştie ce se va întâmpla cu aceşti copii,dacă aceștia au fost sau nu relocați.

Asta pentru că autoritățile refuză să răspundă la această întrebare. Cel mai probabil nu au o soluție de avarie. Unicul care a răspuns până în acest moment la această întrebare, printr-un comunicat de presă, prin consilierul domniei sale, este președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, cel care a declarat că nu a fost înștiințat de ceea ce se întâmplă la Lugoj și că mâine așteaptă un răspuns în scris de la președintele și directorul DGASPC Timiș în ceea ce privește controalele pe care le-au efectuat acolo.

Cu adevărat revoltător este şi faptul că autoritățile din Timiș, susțin că aceste nereguli găsite atât ieri, cât și astăzi, nu sunt atât de grave încât aceste centre să fie închise. 

19 copii evacuaţi de urgenţă din două centre de plasament din Timiş

„Fundaţia Sf. Francisc - Casa de tip familial Jimbolia cu 5 copii aflați în găzduire și Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiș - Centrul de plasament Lugoj cu 14 copii aflați în găzduire. Cele două centre vor rămâne închise temporar până la remedierea deficiențelor constatate, iar pe toată această perioadă persoanele aflate în grija acestor centre vor fi relocate”, a transmis Prefectura.

În județul Timiș funcționează 112 centre rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități și copiilor. Toate vor fi verificate în următoarea perioadă.

„Reiterăm intenția ca, în momentul în care măsurile stabilite vor fi îndeplinite de către centrele respective, în cel mai scurt timp echipele mixte de control să se deplaseze pentru verificare și ulterior ridicarea suspendării și intrarea acestora în funcționare normală”, precizează reprezentanții Prefecturii Timiș.

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close