Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Colonelul Ion Petrescu, despre mesajul transmis de Rusia prin noua rachetă Sarmat: "Este un semnal geopolitic, iar ţinta este superputerea nucleară din SUA"

Colonelul Ion Petrescu, despre mesajul transmis de Rusia prin noua rachetă Sarmat: "Este un semnal geopolitic, iar ţinta este superputerea nucleară din SUA"

Colonelul Ion Petrescu, analist militar, a explicat care este, de fapt, mesajul transmis de Rusia prin testarea rachetei balistice intercontinentale Sarmat, despre care Vladimir Putin spune că este inegalabilă. "Ţinta e foarte clară. Place nu place acesta este adevărul", spune acesta.

Colonelul Ion Petrescu, despre mesajul transmis de Rusia prin noua rachetă Sarmat: "Este un semnal geopolitic, iar ţinta este superputerea nucleară din SUA"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    20 Apr 2022   •   22:46

Rusia a declarat miercuri că a lansat testarea rachetei sale balistice intercontinentale Sarmat, o nouă completare la arsenalul său nuclear despre care președintele Vladimir Putin a spus că le va da de gândit inamicilor Moscovei.

Sarmat este o nouă rachetă balistică intercontinentală grea pe care Rusia ar trebui să o desfășoare cu zece sau mai multe focoase pe fiecare rachetă, potrivit Serviciului de Cercetare al Congresului SUA.

Este în dezvoltare de ani de zile și, prin urmare, testarea lansării sale nu este o surpriză pentru Occident, dar vine într-un moment de tensiune geopolitică extremă din cauza războiului Rusiei în Ucraina.

Întrebat dacă imaginile cu racheta Sarmat șterg din memoria rușilor şi din memoria planetei ce s-a întâmplat cu crucișătorul Moskva, colonelul Ion Petrescu, analist militar, a precizat: 

"Este un semnal geopolitic pentru că traiectoria este spre SUA. Place nu place ăsta este adevărul. A doua chestiune. Ministerul rus al Apărării a notificat Pentagonului că va avea o asemenea lansare. (...) Ne uităm pe hartă şi vedem că a plecat din est spre vestul Federaţiei Ruse. 

A treia chestiune, discursul preşedintelui Putin este ca a unui oficial iranian în perioada de acum doi ani în care în fiecare lună armata iraniană găsea o rachetă şi o lansa şi uite ce înarmaţi suntem noi.

Este propagandă şi ţinta este clară, superputerea nucleară. Știți care este întrebarea reală: câte lovituri de acest tip au la ora actuală în arsenalele lor. Este racheta prototip sau mai au vreo 2-3?

Eu cred că înafară de prototipul acesta nu se află în arsenalul lor şi alte lovituri momentan.

Dar în contextul războiului cu Ucraina semnalul este geopolitic, este pentru SUA. 

SUA a şi comentat şi a spus că nu este un pericol pentru ei. Răspunsul lor este unul normal, rece, echilibrat pentru că trebuie să dai un semnal opiniei publice americane vizavi de o asemenea știre", a spus colonelul Ion Petrescu, analist militar, la Sinteza Zilei de la Antena 3. 

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close